«За татуювання тризуба – розстріл». Морський піхотинець з Маріуполя розповів про російський полон

Російські силовики безжалісно карали цивільних осіб за наявність кольорових татуювань, навіть за написи кельтською мовою. У інтерв’ю журналістці Раміні Есхакзай морський піхотинець Геннадій Зелений з Маріуполя розповів про своє 9-місячне перебування в окупованому місті, де серед інших жахливостей тамільті мав змогу бачити ці злочини.

За словами Зеленого, жителям міста, які допомагали російським військовим, розбещено дозволяли грабувати. Незабаром після того, як Геннадій допоміг чоловікові врятувати його сім’ю з палаючого будинку, цей самий чоловік зрадницьким чином викрив Геннадія. Зрадник подякував за допомогу, але коли Зелений вже йшов по сходах він побачив російського солдата з автоматом.

За свідченням Зеленого, його допитували, чи він не є розвідником з батальйону "Азов". Із прикладанням сили до обличчя, російські охоронці запитували його це питання після кожної відповіді, яка не задовольняла їх. Зелений розумів, що немає сенсу продовжувати розмову, оскільки навіть якби він зізнавався у своїй причетності до "Азова", його все одно били б чи навіть стріляли. Піхотинець наголосив, що його били кожного дня під час чотирьох тижнів.

  • З 95 кілограмів своєї ваги на початку Геннадій втратив понад 30 кілограмів, і повернувся з окупованої території, важачи всього 56 кілограмів. Це були дуже жахливі переживання, повний стан паніки. За такого стану неможливо було навіть їсти або думати про щось інше, крім болю. Біль був постійний. Зеленому вибили вісім зубів, а це постійно нагадувало себе болем. Його прив’язували, і це наносило безліч страждань. Лише під час допиту його відв’язували. Після цього Геннадій зрозумів, що потрібно щось змінювати. Він більше не міг терпіти ці страждання.
  • Зі слів Зеленого, усіх тих, хто Близький Схід, де він знаходився, просто вбили.

Згідно з повідомленнями відпущених колишніх полонених, людей у Таганрозі неодноразово били і психологічно, і фізично під час перебування у СІЗО. Чоловіків і жінок били по різних ділянках тіла, включаючи нирки та грудну клітку, а також застосовували удари електричним струмом під час повсякденних комісійних перевірок та допитів.