Закарпатський військкомат пояснив, навіщо затримав водія автобуса з дітьми

Закарпатський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки прокоментував випадок примусової мобілізації водія в Ужгороді, який доставив дітей із Вінниці на спортивні змагання. Пресслужба військкомату заявила, що у чоловіка не було законних підстав для відстрочки від мобілізації, і він уникав військової служби.

Відповідно до повідомлення військкомату, під час проведення заходів щодо перевірки виконання правил військового обліку та знаходження осіб, які уникають мобілізації, було виявлено громадянина, який не надав інформацію про своє військове облікування.

Згідно з даними центру комплектації, представники Національної поліції доставили водія до Ужгородського РТЦК і СП для перевірки військово-облікових даних. Під час перевірки стало відомо, що він не має законних підстав для відстрочки від мобілізації, які передбачені законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Пресслужба ТЦК наголосила, що чоловік необгрунтовано уникає військової служби у Збройних силах України.

В рамках інциденту, що стався 12 листопада в Ужгороді, співробітники ТЦК затримали водія, який доставив дітей із Вінниці на спортивні змагання з тхеквондо. Затримання трапилося в хостелі Монада близько 1:30 ночі. Чоловіка разом з іншими чоловіками взяли до військкомату. У ТЦК відібрали його телефон, що перешкодило зв'язатися з рідними та тренерами, а після військово-лікарської комісії його направили до навчального центру в Чернігові.

Голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов заявив, що вирішить питання щодо безпеки та транспортування дітей. Перевізник організував іншого водія для повернення спортсменів додому. Однак, через відсутність ключів від автобуса, які залишилися у військкоматі, місцеві водії відмовилися їхати туди, і дітей було змушено доправити Юліані з Маріуполя, яка проживає в Ужгороді.

Військові відреагували на рішення Хустського районного суду Закарпатської області, яке визнало винним у перевищенні повноважень одного з закарпатських воєнкомів - полковника Сергія Зубатова, який необгрунтовано виключив зі списку військового обліку 20 осіб. Суд встановив посадовому особі ТЦК штраф у розмірі 3400 гривень. Захисники з Закарпаття прокоментували цей випадок у відеозверненні.