Залужний перед війною їздив до Праги, чеський урядовець розкрив мету візиту головкома

Міністерство оборони Чехії почало активніше співпрацювати з українським Генеральним штабом у грудні 2021 році. Тому головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний відвідав Прагу у січні і лютому 2022 року. Про це повідомив уповноважений чеського уряду з питань відновлення України Томаш Копечний, зазначає Радіо Свобода.

Томаш Копечний, який раніше займався співпрацею з Україною на посаді заступника міністра оборони, також повідомив, що Чехія надіслала Україні першу реактивну систему залпового вогню (РСЗВ) на 27 лютого 2022 року, який став четвертим днем повномасштабного вторгнення Росії.

«До речі, її (реактивну систему залпового вогню, – ред.) оплатив уряд Чеської Республіки. У перші дні більшість країн казали, що неможливо доставити ніякої зброї, бо росіяни розбомблять колони ракетами. Найкращим прикладом було показати їм, що це виходить з нашого заводу і на четвертий день вона вже використовується проти окупантів, проти агресорів», – заявив Томаш Копечний.

Копечний також зазначив, що обговорювали перелік обладнання, яке Чехія могла безкоштовно поставити, оскільки воно було військовими запасами чеської армії.

Він додав, що така співпраця привела до створення міжнародної структури для координації поставок озброєння Україні, відомої як формат «Рамштайн», за кілька місяців після російського вторгнення.

Напередодні вторгнення Росії, Валерій Залужний 1 лютого 2022 року у Facebook висловив подяку Чехії за матеріально-технічну допомогу ЗСУ, зокрема, за артилерійські боєприпаси і реабілітацію українських військових.

Раніше головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний привітав українців із Новим роком.