Зеленський підписав закон про політичного значущих осіб і членів їх сімей

Президент Володимир Зеленський затвердив закон, який стосується фінансового моніторингу політично важливих осіб (PEP). Запровадження такого закону є необхідною умовою для вступу України до Європейського Союзу та отримання фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду.

В Україні політично важливі особи включають тих, хто займає або займав високі посади в державному апараті, такі як президенти, прем'єри, міністри та їхні заступники, депутати, високопосадовці судової системи, правоохоронних органів, банку та так далі. Це також включає членів їх родин та пов'язаних осіб, таких як партнери по бізнесу. Загалом, закон спрямований на зменшення можливостей корупції та недобросовісного використання державних коштів.

Згідно з новим законом, банки повинні вживати ризик-орієнтований підхід до фінансового моніторингу PEP. Якщо особа, яка була високопосадовцем, протягом року не проводила підозрілих фінансових операцій і не представляє ризиків, пов'язаних з PEP, банкам не потрібно поглиблено моніторити її фінансові відносини (тобто вивчати джерела статків та коштів для операцій).

У випадку відмови банку в здійсненні фінансових операцій або поглибленні ділових відносин з PEP, він повинен надіслати письмове пояснення свого рішення протягом п'яти днів.

В разі зловживання процедурою фінансового моніторингу банк може бути оштрафований на 10 мільйонів гривень.

17 жовтня Верховна Рада прийняла законопроект про посилення фінансового моніторингу PEP. Раніше Зеленський закликав парламент не зволікати з ухваленням законів, необхідних для початку переговорів про вступ до ЄС.

Торік Україні було надано статус кандидата на вступ до ЄС, разом з Молдовою. Зараз Україна планує розпочати переговори щодо членства у ЄС. Уряд повністю виконав усі рекомендації Єврокомісії щодо реформ, необхідних для вступу до ЄС.