Згадати страшне 18 лютого: кривавий день на Майдані у фото та відео

Із 18 лютого 2014 року розпочався найтрагічніший етап Революції гідності протягом трьох днів у центрі Києва в сутичках з "беркутівцями" і "тітушками" загинули більше 100 людей. Десятки майданівців зникли безвісти, а більше тисячі отримали поранення.

Gazeta.ua пропонує згадати найгарячішу фазу протистояння на Майдані переглянувши відео та фотографії зроблені у ті дні. Сьогодні пропонуємо підбірку за 18 лютого, яке у 2014-му припало на вівторок.

ХРОНОЛОГІЯ 18 ЛЮТОГО 2014-ГО

Цього дня розпочалася мирна хода майданівців до Верховної Ради. Люди вимагали аби парламент повернув зміни до Конституції, що обмежували вплив президента вони були внесені 2004 року, але були визнані нелегітимними Конституційним судом України 2010-го.

Мирний пікет переріс у масові зіткнення людей із силовиками. Активісти розгромили та спалили офіс Партії регіонів. Після обіду "Беркут" розпочав штурм Майдану. Силовикам активно допомагали "тітушки", які нападали на майданівців у Маріїнському парку, на вул. Шовковичній, Липській, Інститутській.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Аби до майданівців не прибувала підмога у Києві зупинили метро та обмежили в'їзд до столиці, зупинили рух потягів із Західної України.

ПІДПАЛ БУДИНКУ ПРОФСПІЛОК

О 20:00 "беркутівці" штурмували барикади протестувальників за допомогою бронетранспортерів. Один із них майданівці підпалили. У відповідь силовики в ніч на 19 лютого підпалили Будинок профспілок. Багато людей рятувалися, стрибаючи униз із верхніх поверхів. Пожежа тривала ніч. Вранці на місці виявили кілька тіл.

Загалом 18 лютого у протистояннях із силовиками загинуло щонайменше 22 майданівці.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

21 листопада 2013 року президент Віктор Янукович призупинив переговори про асоціацію з Європейським Союзом. Увечері у Києві на майдан Незалежності вийшли невдоволені таким рішенням студенти. Це стало початком Революція гідності, яку у перші тижні називали Євромайданом.

Революція гідності тривала 94 дні. До восьмої річниці Майдану Gazeta.ua готувала велику фотопідбірку тих подій із власного архіву за 2013-2014 роки.