Зірці 90-х Левку Дурку – 75. Біографія та цікаві факти з життя співака

Зірці 90-х Левку Дурку – 75. Біографія та цікаві факти з життя співака

Сьогодні, 17 червня, виповнюється 75 років українському співаку та шоумену Леонтію Володимировичу Бебешку, більш відомому під псевдонімом Левко Дурко. "Главком" розповідає про початок творчого шляху музиканта та найцікавіші факти з його життя.

Співака та шоумена з нагоди його 75-річчя вже привітав його брат, відомий український музичний продюсер, звукорежисер та аранжувальник Володимир Бебешко.

"Левку Дурку – 75 років! Що тепер робити? Я знаю! Буде 76 скоро!", – написав продюсер у соцмережі Facebook і опублікував світлину брата-ювіляра.

Біографія співака

Леонтій Бебешко народився 17 червня 1949 року в місті Стрий на Львівщині. Закінчив Стрийський сільськогосподарський технікум, диригентсько-хорове відділення Дрогобицького музичного училища, заочно – Львівський інститут фізкультури, викладав у спортивній школі, працював музикантом у ресторанах, на весіллях.

Початок творчої кар'єри

У 1989 році завдяки допомозі свого брата Володимира, професійного звукорежисера і аранжувальника, записав першу свою пісню "Їду в Югославію" (Левкові тоді виповнилося 40, і він був музикантом у гурті "Віка" братової Вікторії Врадій). Взявши сценічне ім'я "Левко Дурко", Леонтій почав співпрацювати зі "Студією Лева", де записувалися і видавалися його перші три альбоми. У Канаді вийшла дитяча платівка "Веселі пригоди Левка Дурка".

Пісні Левка Дурка співали й інші виконавці – Віктор Морозов, Ірчик зі Львова, Віталій Сачок. Наприкінці 1995 року лейбл НАК випустив CD-збірник Левка Дурка "Супер хіти", а за рік свіжий альбом "Дівчино, вишли листа", ще за рік – "Весілля під столом"; кілька касет випустила також дрогобицька студія "Фенікс". Надалі Левко перейшов на створення пісень для дітей – найкращі з них увійшли до компакту "Казки Левка Дурка".

Леонтій Бебешко поставив собі за мету здійснити проєкт по створенню дитячої музичної студії для обдарованих дітей та для дітей-сиріт, з незаможних сімей – і досяг її. У 1997 році Міжнародний фонд "Відродження" протоколом виконавчого комітету № 74 від 22.12.97 р. визнав проєкт "Підтримаймо талант" (керівник Л. Бебешко) одним з найкращих. Це дало можливість залучити до занять співом не тільки дітей Стрийського сиротинцю, де артист частий гість, а й проводити різні благодійні заходи для дітей та молоді на базі цієї студії.

Працюючи з дітьми, Леонтій Бебешко навчає їх створювати індивідуальні сценічні образи, розвиває творчу думку. Зокрема, вечори-шоу "Двійників" народилися завдяки саме Леонтію Бебешку. Левко є постійнийним членом журі регіональних фестивалів дитячої пісні "Цвіт папороті", духовної пісні "З Христом кожну мить", всеукраїнського фестивалю дитячої пісні "Надія", "Кришталевий жайвір" (м. Тернопіль), "На крилах дитинства" (Львів), "Захід-21 століття" (Івано-Франківськ), "Джаночка-співаночка" (Львів), "Зірки на сцену" (Київ).

Цікаві факти з життя Левка Дурка

Всі необхідні для кар'єри навички брати Леонтій та Володимир Бебешки успадкували від батька – керівника художньої самодіяльності, який з раннього дитинства залучав їх до музики.

"Батько Володимир був людиною веселою, знав багато пісень, міг поставити танець, керувати хором. Ми з молодшим братом цьому вчилися і допомагали йому як "оркестр Бебешка": батько на акордеоні, я – на піаніно, а брат – на барабанах. Виступали з 5-6 класу, репетиції були вдома. Мама Гєна (Євгенія) була просто весела від природи жінка, яка підтримувала все, що ми робили," – згадує Левко. - Проживши чимале життя, ми досі дивимося на все з оптимізмом. І не тільки собі, а й іншим даруємо надію – в піснях, музиці, якихось проєктах".

Особисте життя музиканта

Леонтій Бебешко одружений з жінкою, яка майже на 30 років молодша за артиста. Лідія Бебешко народилася 4 жовтня 1978 року у місті Стрий на Львівщині, має сценічний псевдонім Аеліта. Вона – співачка та телеведуча.

У пари є донька Ірина Тарнавська-Бебешко, яка народилася у 1996 році.

Коментуючи 29-річну різницю у віці із дружиною, артист заявив, що "знав, на що йде". За словами Левка Дурка, на запитання, чи є обраниця його дочкою, він відповідає, що це онука. "Моє справжнє кохання і опора сьогодні. Я без Лідусі не можу. Вона і на сцені, і в хаті," – розповів артист.

До 1990 року брати Бебешки грали в клубах, ресторанах і на весіллях. У 1979 році їх вперше запросили до Калінінграду грати у філармонії та на секретних військово-морських базах. Гастролі продовжилися в Казахстані, Узбекистані, Таджикистані та Москві, але коли дирекція спробувала відправити їх до Сиктивкару в січневі -50 °C, музикантам довелося написати заяву на звільнення.

На початку 2000-х Бебешко з дружиною спробували вкоренитися в Києві, але в столиці йому погано писалося: не вистачало натхнення і "підказок з вулиці".

За останньою інформацією, Левко Дурко живе у Львові і продовжує ств

Читайте також: