Зміна одягу та постільної білизни: чому це важливо зробити саме сьогодні

30 вересня вшановують святителя Михаїла, першого митрополита Київського.

У 988 року Константинопольський патріарх Миколай II доручив йому вирушити до Корсуня, щоб хрестити рівноапостольного князя Володимира. Звідти разом із князем Михаїл вирушив до Києва - хрестити Київську Русь. У Києві митрополит спочатку хрестив сім'ю князя і бояр, а потім і всіх, хто зібрався на Дніпрі. Також святитель благословив князя Володимира на побудову Десятинної церкви в Києві.

Митрополит Михаїл допомагав князю в поширенні віри, обходив землі з проповідями, хрестив, засновував храми. Саме з ініціативи святителя збудували Михайлівський Золотоверхий монастир у Києві, а також заснували Києво-Межигірський монастир. Проповідував святитель також у Ростові та Новгороді - саме Київський митрополит заснував у Ростові першу дерев'яну церкву Успіння Пресвятої Богородиці.

Помер святитель, ймовірно, 991 року. Його поховали в Десятинній церкві в Києві. Потім його мощі перенесли до Ближніх печер Києво-Печерського монастиря, а 30 вересня 1730 року - до Успенського храму Києво-Печерської лаври, тому і згадують святого в цей день.

Прикмети

Журавлі цього дня відлітають - чекай снігу на Покрову;

ранок похмурий - дні будуть теплі;

суха погода - зима буде нескоро;

дощ пішов - зима буде сніжною.

Що не можна робити

сваритися і лаятися;

ходити в брудному одязі та спати в несвіжому ліжку - до хвороб;

пускати в дім чужих людей - можна втратити благополуччя в домі;

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

робити ремонт - справи не заладяться.

Не радять цього дня приймати подарунки - можна ненароком разом із ними отримати неприємності.

Що можна робити

Святого Михайла просять про заступництво Києва, а також про розраду в скорботі й печалі, можна також помолитися про мир і зцілення від недуг.

Цього дня потрібно вдягнути чистий одяг і ввечері перед сном обов'язково змінити постільну білизну - тоді в домі будуть мир і спокій. Також прийнято купати дітей - щоб вони не хворіли взимку. Також за старих часів поріг будинку окропляли святою водою, щоб захистити його від злих духів і хвороб.

1 жовтня українці святкуватимуть Покрову Пресвятої Богородиці. Це нова дата свята після переходу на новий церковний календар. Раніше віряни вшановували це свято 14 жовтня, пише Gazeta.ua

Покрова також була знаною як період весіль. В народній свідомості існував зв'язок святого омофора Богородиці з покровом (тобто фатою), яким покривали голову нареченої. Також це був час відвідин родини, сімейних застіль.