ЗСУ мають право самі вирішувати, якою мовою спілкуватися: Кремінь звернувся до Фаріон

За версією Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня, бійці на фронті не мають проблем зі спілкуванням російською мовою. За ними оборону України тримають не лише українці, але й представники інших національностей, таких як угорці та болгари. Цю думку Кремінь висловив у інтерв'ю "Фокусу".

Уповноважений таким чином реагує на обурливі заяви мовознавиці Ірини Фаріон, яка вважає, що військові ЗСУ повинні спілкуватися на фронті тільки українською мовою, інакше вони не можуть бути вважані громадянами України.

Уповноважений стверджує, що проблем, про які згадує Фаріон, на фронті немає. Там присутні представники різних національних спільнот, як приклад він наводить 128-у бригаду, де служать багато людей з Закарпаття, для яких рідною мовою є угорська, а також хлопців з Одеської області, які є етнічними болгарами. Все це, за словами Креміня, - український народ і громадяни нашої країни.

Весь минулий рік жодна скарга на порушення мовного закону від українських військових не надходила, зауважив Уповноважений. Єдина заява була з військкомату стосовно використання "не державної мови", проте це питання швидко забулося. Кремінь наголосив, що право вибирати мову висловлювання під час обідів, в окопах або в битвах з Росією належить особисто військовим.

Зазначимо, що мовознавиця Ірина Фаріон критикувала військових, які спілкуються російською. Вона написала, що російськомовні бійці полку "Азов", які героїчно боролися за Маріуполь, не приймаються нею. Екскомандир полку, майор ЗСУ Максим Жорін, відповів на ці закиди.

Джерело: http://lifestyle.segodnya.ua/ua