ЗСУ повідомили, які є обмеження за віком та статтю для служби в армії

Мобілізацію в Україні продовжено до 14 лютого 2024 року. При цьому, чоловіки віком від 18 до 60 років повинні бути готовими брати участь у службі у ЗСУ, за винятком певних категорій осіб. Про це повідомив начальник юридичної служби 32-ї окремої механізованої бригади Денис Томілін, в коментарі для видання "Українська правда".

Деякі військкомати, згідно внутрішніх правил, не приймають на службу осіб молодше 21 року, зазначив Томілін.

Якщо ви бажаєте служити, але вам менше 21 року, можна звертатися до різних бригад напряму, щоб отримати лист-відношення, пояснив посадовець.

Томілін наголосив, що для осіб похилого віку, можливість служби залежить від фізичної підготовки та стану здоров'я. Зазначив він, що описи вакансій часто визначають "ідеальний" вік для штурмовика в діапазоні 18-30 років, але це не означає, що старшим кандидатам з відповідною підготовкою будуть відмовляти.

За словами Томіліна, жінки можуть вступати до війська за власним бажанням, і наразі навіть військовозобов'язаних жінок не мобілізовують примусово. У деяких випадках жінки можуть навіть ухилитися від військової служби, якщо вони не належать до військовозобов'язаних категорій, таких як медики чи фармацевти. У таких випадках можна звертатися до бригад напряму або подаватись на військові вакансії через відповідні платформи, пояснив Денис Томілін.

Також варто згадати, що співробітники територіальних центрів комплектування в Запоріжжі разом з представниками "Муніципальної варти" здійснюють обхід військовозобов'язаних, під час якого виписують повістки.

Міністерство оборони внесло зміни до Розкладу хвороб, відповідно до якого військово-лікарські комісії оцінюють придатність до служби і впорядковують процес проходження такої комісії особам з обмеженою придатністю. Зміни полягають у тому, що особи з "спірними статтями" стосовно наявності вірусних гепатитів, ВІЛ чи хвороб психіки будуть вважатись повністю придатними до служби в ЗСУ.