ЗСУ розповіли, кому не видаватимуть повістки на вулицях

Територіальні центри комплектування змінюють порядок видачі повісток

Співробітники територіальних центрів комплектування більше не будуть виписувати повістку громадянам у громадських місцях, якщо вони мають при собі облікові документи. Про це повідомив представник Сухопутних військ Володимир Фітьо під час національного телемарафону.

За словами Фітьо, повістки будуть виписуватися на блокпостах і в інших громадських місцях.

Якщо у вас є облікові документи і військово-обліковий документ, то вам не буде виписуватись повістка. Це стосується головним чином тих, хто уникає військового обліку

За його словами, перша повістка не означає відправлення на фронт, а процес відбувається для уточнення облікових даних. Після цього людина проходить медичний огляд.

Якщо немає підстав для відстрочки і ваша професія зараз потрібна, вам виписується друга повістка, за якою ви відправляєтесь до навчального центру

Тривалість навчання складає принаймні місяць, після чого є два тижні на злагодження підрозділу. Якщо професія складніша, то навчання може тривати два-три місяці, навіть за кордоном. Після цього особа вирушає до військової частини. Важливо пам'ятати, що перша повістка не означає відправлення на війну, стверджує Фітьо.

На засіданні 25 грудня Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт щодо удосконалення проведення мобілізації і військового обліку.

Уряд пропонує знизити призовний вік з 27 до 25 років, а також встановити обмеження прав громадян, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби. Крім того, Кабінет міністрів планує удосконалити процедуру військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.