ЗСУ утримують позиції та ведуть бої на лівобережжі Херсонщини: аналіз ISW

Українські війська на Херсонщині продовжують бої і утримують свої позиції, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Активність українських військ

На Куп'янському напрямку поблизу Синьківки і Новоселівського, а також на Лиманському напрямку недалеко від Григорівки, Макіївки, Торського та Серебрянського лісу тривали позиційні бойові дії, повідомляють російські та українські джерела.

Російська армія підтвердила своє просування в районі Кремінної та продовжує вести бої з українськими силами по лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна. За геолокаційними даними, російські сили незначно продовжили своє поширення на захід від Діброви.

На північний захід від Бахмута поблизу Григорівки, Хромового та Богданівки, на південний захід від Бахмута поблизу Андріївки та Кліщіївки, також на північний захід від Горлівки недалеко від Шумів продовжуються бої, повідомляють українські та російські джерела.

Зокрема, російські війська просунулися на північний захід і північно-схід від Бахмута, а також на північну та північно-східну околиці Богданівки та на північний захід від Хромового.

Тривало наступання російських військ на північному фланзі Авдіївки, де 30 грудня відбувалися бої. За геолокаційними данними на північ від Степового російські війська продовжили поширення.

На північний захід від Авдіївки в районі Авдіївського коксохімічного заводу та Новобахмутівки, на північ від Авдіївки біля Степового та на захід від Кам'янки, на південний схід від Авдіївки недалеко від промзони, а також на південний захід від Авдіївки біля Оптиного, Сіверного, Первомайського та Невельського тривали бої, повідомляють українські та російські джерела.

Речник українського Таврійського угруповання військ полковник Олександр Штупун повідомив, що за останні три дні російські війська активно використовували біля Авдіївки приблизно 100 безпілотників на добу, але вчора зменшили використання артилерії.

Бойові дії на захід і південний захід від Донецька тривають, але на лінії фронту 30 грудня не було помітних змін. Бої відбувалися поблизу Красногорівки, Мар'їнки та Новомихайлівки, повідомляють українські та російські джерела.

На кордоні Донецько-Запорізької областей також тривають бої поблизу Приютного та Старомайорського.

Російські війська продовжують спробу відновити контроль над раніше втраченими позиціями поблизу Роботиного на заході Запорізької області, хоча лінія фронту на цьому напрямку не змінилася. Українські джерела повідомили, що тривають бої на захід і північ від Вербового, поблизу Новофедорівки та Новопрокопівки, на захід від Роботиного та на схід від Копані.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець повідомив, що протягом останніх двох-трьох днів російські війська продовжили свій наступ поблизу Вербового, Роботиного та Копані, майже ліквідувавши прорив, зроблений українськими силами в вересні 2023 року.

Українські війська утримують свої позиції на лівому березі Херсонської області, але лінія фронту на цьому напрямку залишається незмінною. Бої тривають на східному березі, зокрема поблизу Кринок.