ЗСУ ведуть штурм на двох напрямках, утримують позиції на лівобережжі Дніпра – Генштаб

Уже 639-й день продовжується широкомасштабна війна РФ проти України. За останню добу було зафіксовано 68 бойових зіткнень. Ворог провів п'ять ракетних та 17 авіаційних ударів, здійснив 27 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Цю інформацію оприлюднив Генштаб ЗСУ.

Учора, ввечері, окупанти напали на Україну за допомогою безпілотників типу Shahed-136/131. Всі ворожі дрони були знищені. На жаль, в результаті російських терористичних атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Численні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура були пошкоджені або зруйновані.

Оперативна обстановка на сході та півдні України є складною.

Волинський та Поліський напрямки

На даний момент операційна обстановка залишається без суттєвих змін. Немає ознак формування наступальних угруповань. В зоні прикордоння з Україною спостерігається присутність військових підрозділів Білорусі.

Сіверський та Слобожанський напрямки

Російський противник продовжує зберігати свою військову присутність у районах прикордоння. Він проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, обстрілює населені пункти з території РФ та зміцнює мінно-вибухові загородження вздовж державного кордону. Були обстріляні артилерійським та мінометним вогнем приблизно 15 населених пунктів, включаючи Янжулівку, Архипівку (Чернігівська область), Зноб-Новгородське, Басівку, Юнаківку (Сумська область), Козача Лопань, Вовчанськ (Харківська область).

Куп'янський напрямок

Ворог провів штурмові дії в районах Синьківки, Петропавлівки (Харківська область) та Стельмахівки (Луганська область), але вдалося відбити 13 атак. Були піддані артилерійському та мінометному обстрілу Синьківка, Кучерівка, Першотравневе, Іванівка, Кислівка, Крохмальне (Харківська область).

Лиманський напрямок

Ворог не проводив наступальних дій. Були здійснені авіаційні удари в районах Серебрянського лісництва (Луганська область) та Спірного (Донецька область). Поблизу 15 населених пунктів отримали обстріли артилерією та мінометами, включаючи Невське, Білогорівку (Луганська область) та Виїмку, Веселе, Переїзне, Федорівку (Донецька область).

Бахмутський напрямок

Наші війська відбили 10 атак в районах Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки (Донецька область). Ворожа авіація здійснила удари в районі Кліщіївки (Донецька область). Були обстріляні понад 10 населених пунктів, включаючи Богданівку, Іванівське, Кліщіївку, Андріївку, Південне, Нью-Йорк (Донецька область).

Авдіївський напрямок

Ворог, з підтримкою авіації, проводив неуспішні штурмові дії на сході Новокалинового, Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, Сєверного та Первомайського (Донецька область), але ми відбили понад 30 атак. Поблизу 15 населених пунктів були обстріляні артилерією та мінометами, включаючи Керамік, Авдіївку, Орлівку, Тоненьке, Сєверне, Первомайське (Донецька область).

Мар'їнський напрямок

Противник проводив неуспішні штурмові дії в районах Мар'їнки та Новомихайлівки (Донецька область), де було відбито 9 атак. Були обстріляні понад 10 населених пунктів Донецької області, включаючи Красногорівку, Курахівку, Мар'їнку, Побєду, Новомихайлівку.

Шахтарський напрямок

Ворог не проводив наступальних дій. Але було обстріляно приблизно 10 населених пунктів, включаючи Водяне, Вугледар, Пречистівку, Золоту Ниву, Урожайне (Донецька область).

Запорізький напрямок

Противник п'ять разів невдало намагався відновити своє положення біля Роботиного та Новопокровки (Запорізька область). Було обстріляно понад 20 населених пунктів, включаючи Лугівське, Новоданилівку, Новоандріївку, Щербаки, Пятихатки, Лобкове, Плавні (Запорізька область).

Херсонський напрямок

Противник здійснив авіаційний удар в районі Новобериславу (Херсонська область). Були обстріляні Херсон, Дудчани, Берислав, Веселе, Львове, Іванівка, Чорнобаївка, Комишани (Херсонська область) та Очаків (Миколаївська область).

Одночасно, наші сили продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку і Бахмутському напрямку, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, доки виснажують його вздовж усього фронту.

Українські війська продовжують утримувати позиції на лівому березі Дніпра в Херсонській області. Вони продовжують завдаавати вогневого удару противнику.

Куп'янський напрямок

Певні військовослужбовці російських окупаційних військ скаржаться на постійні втрати у живій силі через неефективні наступальні дії та висловлюють незадоволення щодо продовження боїв. Вони зазначають низький рівень підготовки нового персоналу, зокрема людей похилого віку з проблемами з алкоголем, наркотиками, гральними залами тощо. Серед військовослужбовців РФ поширюється думка про те, що керівництво навмисно висилає їх на "м'ясні" штурми без врахування втрат.

Також існує інформація, що в окупованому Маріуполі військові РФ вбили свого командира через його загрози, знущання та вбивства інших окупантів.

Крім того, на Сватівському напрямку підпорядковані ворогу підрозділи мають проблеми з тиловим забезпеченням. Повідомляють про негативні умови щодо зимової одягу, продовольства, водопостачання тощо.

Упродовж доби авіація наших військ завдала дев'ять ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Ракетні війська атакували два райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також логістичний центр противника.

Нагадаємо, що Генштаб ЗСУ раніше повідомив про створення плацдарму на лівому березі Херсонської області.