Зустріч Байдена і Сі Цзіньпіна: світові ЗМІ спрогнозували зміни у політиці

Зустріч президента США Джо Байдена та глави Китаю Сі Цзіньпіна на саміті Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) у Сан-Франциско відбулася після кількох місяців підготовки. Ця зустріч є сигналом про певне зближення двох держав після напруженості, особливо на тлі тайванського питання. Європейська преса вже починає аналізувати можливий вплив цієї зустрічі на подальші відносини між США та Китаєм.

La Stampa з Турину не дуже впевнена, що ця зустріч принесе покращення відносинам:

"Відносини між країнами значно погіршуються, тому не варто очікувати гучних заяв. Надії, перш за все, є результатом чуток, що походять з Білого дому. Що стосується Близького Сходу, то ймовірно, Байден закликатиме Китай використати свій вплив для обмеження дій Ірану, який може реагувати на конфлікт в Газі. Так чи інакше, здається, що навіть найгірший сценарій в регіоні не пошкодить обидва дипломатичні фронти в Сан-Франциско".

Dagens Nyheter з Копенгагена підкреслює, що важливо, що обидві сторони шукають діалогу:

"Зустріч, ймовірно, не має на меті повернення до все більш поляризованого світу, але створення стабільності та відкритості до діалогу там, де це можливо... Без спільних дій США та Китаю неможливо досягти першочергових подій. І всі, кому важливий мир, мають підтримати цю зустріч, оскільки безпосередній контакт знижує ризик серйозної війни у протоці між Тайванем і Китаєм".

The Times вказує, що Байден може зробити певні політичні заяви щодо Тайваню:

"Намагаючись зменшити вразливість Тайваню, Байден може заявити, що США не прагнуть до того, щоб острів став суверенною державою. Політика США не повинна обмежуватися лише конфронтацією та ізоляцією Китаю, як його колишнього підходу до Радянського Союзу. Китай, як господарююча сила, має величезний потенціал впливу на глобальну економіку. Тому Байден повинен наголосити, що конфлікт не неминучий, і що дипломатичні зусилля будуть винагороджені".

La Croix з Парижа передбачає не найкращий сценарій розвитку подій між обома країнами:

"Обидві держави мають відчуття, що вони знаходяться в запеклій боротьбі. Сі Цзіньпін віддає перевагу Володимиру Путіну, з яким він зустрічався близько сорока разів упродовж останніх десяти років, і саме Путін врятував його від міжнародної ізоляції після вторгнення в Україну. Москва та Пекін об'єдналися проти Заходу. Тим часом Байден закликає демократичні країни об'єднатися".

До речі, лідер Китаю Сі Цзіньпін під час переговорів з Джо Байденом заявив, що Китай не намагається перевздовжити або замінити США. Він також заявив, що США мають підтримати мирне будуче об'єднання континентальної частини Китаю з Тайванем і припинити постачання зброї Тайбею.