Андрій Шевченко більше не буде тренером

Він має очолити Українську асоціацію футболу

22 вересня Андрій Шевченко розірвав контракт з італійською "Дженоа". У цьому клубі він працював головним тренером трохи більш як два місяці. Був звільнений у січні і ще пів року був на контракті.

Сумніви у тренерських здібностях найкращого футболіста України часів незалежності були завжди. Пересічний уболівальник бачив, як складно Андрієві-гравцеві формулювати свої думки. Ті, хто дивилися на речі глибше, розуміли: публічне "замикання" Шевченка не має великого значення. Головне як ти доносиш свою позицію в роздягальні та наскільки гравці готові до тебе дослухатися.

У роздягальні збірної України з футболу головної команди в нетривалій кар'єрі Шевченка-тренера я не був. Зате відвідав перше неофіційне спілкування володаря "Золотого м'яча-2004" з журналістами. Сталося це в серпні 2016-го. За місяць до того Шевченка призначили тренером збірної. Почав він не з масової пресконференції, а із закритого заходу для вузького кола медійників. Там викладав своє бачення розвитку команди. Говорив складно й упевнено. Побоювання в недорікуватості відпали.

Кожен день простою грає проти тебе

Тільки бути добрим оратором необхідна умова, але не достатня. Потрібно було сформувати тренерський штаб, закріпити за кожним його членом зону роботи. Шевченко вразив усіх прізвищами прибулих із ним людей. Це були маститі італійці. Перший помічник Мауро Тассотті, дворазовий переможець Ліги чемпіонів як тренер. Звучить? Звучить. Тільки проблема в тому, що 2016-го його час минув. І найкраще свідчення цього 62-річний фахівець тепер сидить без роботи. Тренер-аналітик Андреа Мальдера чемпіон Італії-2011 із "Міланом". На перший погляд поважно. Якщо придивитися той "Мілан" виграв чемпіонство завдяки футболісту Златану Ібрагімовичу, а не якимось тактичним знахідкам тренерського штабу. І де тепер Мальдера? Так, у найсильнішій лізі світу англійській. Проте в пересічному "Брайтоні", куди його покликав співвітчизник колишній тренер "Шахтаря" Роберто Де Дзербі. А Шевченку, коли того призначали в "Дженоа", Мальдера відмовив. Тож повноцінним членом команди українця вважатися не може.

Якість гри футбольної збірної України під керівництвом тренера Андрія Шевченка переоцінена. Наша команда не змогла подолати жорстких умов відбору до Кубка світу-2018. Продемонструвала тільки один пристойний матч харківський проти Туреччини, очолюваної Мірчею Луческу. Але й там обидва голи українці забили з порушенням правил. Натомість дозволили виграти групу старанній, але непримітній Ісландії.

Заведено вважати, що у відборі на Євро-2020 збірна стала демонструвати футбол, на якому наполягав тренер, домінантний, із контролем м'яча. Але це перебільшення. Він був тільки у львівському поєдинку проти сербів. Виграли чисто 5:0, без суддівських помилок. Гра була потрібна обом командам. А от Португалії, яку обіграли в Києві, вона була непотрібна, бо питання кваліфікації до фінальної частини лузітанці вирішили. Тільки їхній капітан Кріштіану Роналду намагався збільшити голевий доробок, що і зробив, відзначившись із пенальті.

Парадокс виступу команди Шевченка на Євро-2020/21 полягає в різнополярності результату та грального малюнка. Ми програли Австрії вирішальний матч, але Швеція протягнула нас до раунду плейоф, щоб там поступитися українцям у матчі, де на це скандинави аж ніяк не заслуговували. Наше місце вказала у чвертьфіналі Англія. Тренер не придумав нічого, щоб уникнути розгрому 0:4. Навіть команда Блохіна, яка за 15 років до того на Кубку світу поступилася майбутнім чемпіонам італійцям, опиралася. Команда Шевченка ні.

Наставник пішов із посади. Примусово зі штабом не продовжив контракту очільник Української асоціації футболу Андрій Павелко. Нічого страшного для української збірної не сталося. Наступник Шевченка Олександр Петраков вивів її до плейоф раунду Кубка світу. І програв там Вельсу. Немає підстав думати, що в Шевченка вийшло би краще, бо його команда також серйозно гальмувала, коли доводилося грати два матчі за три-чотири дні.

Крок із "Дженоа" видавався сумнівним із самого початку. Американські власники генуезького клубу зробили ставку на відоме обличчя, але не були готові йти в зоні вильоту із серії А тамтешньої вищої ліги. Гра команди була безідейна. За місяць після його відсторонення почалася війна.

Безумовно, вона відсунула думки про подальшу тренерську роботу. Коли тобі о 5:30 телефонує до Лондона мати й каже, що її обстрілюють, тут уже не до цього. Але далі Збройні сили України "устаканили" ситуацію. І в Шевченка був час її оцінити. І зрозуміти: кожен день фахового простою в ситуації, коли на лаві ти не зробив такого імені, як на полі, грає проти тебе. Але "обличчя" воно те саме. І Шевченко використав свій імідж у світі на допомогу Батьківщині. Став амбасадором платформи "24" платформи для благодійних пожертвувань Україні, заснованої президентом Володимиром Зеленським. Цим він спокутує давні гріхи підтримку Януковича на виборах-2004, коли на трибунах міланського стадіону, де грав Андрій, з'явився банер: "Шева, твій вибір змусив плакати твій народ". Невдалий похід у нардепи-2012 у складі близької до "регіоналів" партії. Місце поруч із російським олігархом Абрамовичем на фінальному матчі Ліги чемпіонів-2021. Кумівство з колишнім власником "Мілана" і прем'єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі, який і після повномасштабного вторгнення не відмовився від дружніх стосунків із Путіним.

Вийшов зі спільного бізнесу з Абрамовичем

Тепер Шевченко переосмислив усе. Вийшов зі спільного бізнесу з Абрамовичем. Гордо відмовився від посади віцепрезидента Національного олімпійського комітету, доки серед його членів перебували Григорій Суркіс і Нестор Шуфрич поплічники зрадника Віктора Медведчука. Уникає згадок про Берлусконі.

І тепер у нього один шлях у президенти Української асоціації футболу. Кандидатів на цю посаду курує перша особа держави ще з часів президентства Леоніда Кучми. Позиції теперішнього керівника Андрія Павелка послабшали з відходом президента Петра Порошенка настільки, що він перебуває під домашнім арештом. Шевченка натомість цілком можна назвати людиною Зеленського. І саме Андрій потрібен організації в найскладніші часи для Української держави.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"