"Байден боїться погроз росіян більше, ніж українці" - Корі Шейк

Думки у виданні The Atlantic оглядачки Корі Шейк

"Мова ескалації це мова виправдання". Так, глава МЗС України Дмитро Кулеба відкинув побоювання, що допомога Україні може спровокувати Росію чи на розширити війну на країни НАТО, або на перехід ядерного порогу. Країна, яка найбільше стурбована тим, що Росія розширить свою агресію за межі України, найменше може стати її жертвою - США.

Адміністрація Джо Байдена недвозначна у політичних деклараціях. Президент не раз та публічно заявляв, що США дадуть Україні "все, що буде потрібно, і так довго, як буде потрібно". Він хоче отримати політичну вигоду від героїчного сприяння боротьби доброї України проти злої Росії. Але політика його адміністрації набагато нерішучіша, ніж можна припустити з його сміливих заяв.

Україна програла би війну, якби США не мобілізували на її підтримку світову спільноту

Я розмовляла з українцями у владі, і поза її межами під час недавньої поїздки в Київ з ініціативою "Оновлення демократії". Ті, з ким зустрічалась, чудово розуміли, що Україна покладається на американську зброю, фінансову допомогу і лідерство США, щоб об'єднати та втримати міжнародну підтримку. Вони висловили подяку за все, що роблять Штати. Більшість чудово знає, що Україна програла б війну, якби США не мобілізували підтримку, щоб не допустити краху їхньої економіки, озброїти солдатів, дати необхідні розвіддані для захисту лідерів та зброю, щоб відбити атаки Росії.

У Києві чиновники намагаються говорити лише про США, в принципі, не виділяючи адміністрацію Байдена, і не заглиблюючись у внутрішню політику Штатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мене били й піддавали тортурам, щоб лише визнав, що агент ЦРУ" - колишній полонений американець

Проте міністр Кулеба та міністр оборони Олексій Рєзніков визнали, що "перша відповідь США на будь-який запит ні". Це була відповідь Америки протягом останніх трьох президентських адміністрацій жодних ракетних комплексів Javelin, Stinger, жодного членства в НАТО, жодних F-16, жодної зброї, яка може досягти території Росії, жодних танків, ППО Patriot, HIMARS, ATACMS. І до цього тижня знову ми чули жодних F-16, навіть якщо літаки не американські.

Адміністрація Байдена висунула три аргументи проти запитів України. Першим і поблажливим було, за словами президента Володимира Зеленського, що "Україні зараз не потрібні F-16". Це було тоді, коли стратегія Росії змістилася до ракетних ударів великої дальності по українському цивільному населенню та інфраструктурі, яким найкраще протистояти пануванням у повітрі.

Київ тепер добре захищений, але Харків та інші великі міста продовжують наражатися на більший ризик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бавовни" сприяють нашому наступу" - Іван Киричевський

Пентагон також наполягав, що освоєння бажаних систем озброєнь буде надто складним і вимагатиме багато часу. Цей аргумент послабшав, коли українці у воєнний час пройшли навчання по програмі за малу частину часу, необхідну для навчання американських солдатів. Українці успішно підтримують боєздатність широкого спектру систем озброєнь, які передані їм в дар із інших країн.

Адміністрація наводить ще один аргумент проти українських запитів. Незважаючи на заяви президента Байдена про необмежену допомогу, допоки це буде необхідно, допомога США не безконечна, і Україна просить дорогі речі, яких часто бракує самим американцям. Наприклад, давши Україні 20 HIMARS, у США їх залишилося лише 410 та 220 гусеничних РСЗВ M270. Ця кількість може здатися великою, але не тоді, коли ви берете до уваги інтенсивність бойових дій та розмір американських сил, які потрібні у випадку війни проти Китаю.

Одна з причин, чому F-16 є найкращим винищувачем для України, полягає в тому, що цих літаків багато в арсеналах союзників, а не тільки в США.

Заява, що Вашингтон даватиме Україні все, що їй потрібно, доки це буде потрібно частина образу риторичної щедрості Байдена.

Занепокоєння щодо застосування ядерної зброї більші, ніж у її ймовірної жертви, чи підштовхування України до неспроможних результатів миру в ім'я запобігання цьому ризику - фактичне заохочення ядерних погроз

Із зрозумілих причин найсерйознішою проблемою ескалації для адміністрації Байдена є використання Росією ядерної зброї. Українці залишаються напрочуд стійкими до цієї перспективи, припускаючи, що ядерний удар на полі бою не послужить цілям РФ. Переживати щодо застосування ядерної зброї більше, ніж її ймовірні жертви, чи підштовхувати Україну до неспроможних результатів миру задля запобігання цьому ризику - фактичне заохочення ядерних погроз.

Натомість США можуть посилити стримування, публічно заявивши, що, якщо побачимо ознаки, що Росія готується застосувати ядерну зброю, то широко поділимося розвідданими, і дамо Україні зброю для запобігання атаці. Можемо повідомити Росію, що якщо вона застосує ядерну зброю в Україні, направимо туди радіологічні групи та сили НАТО для допомоги у відновленні України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найважливіше - визволити Херсонську та Запорізьку області, узбережжя Азовського моря" - Олександр Мотиль

Справжня ціна уваги адміністрації Байдена до ескалації може полягати у затягуванні війни. Колишній міністр оборони Роберт Гейтс оцінив F-16 як "рішення, яке можна було прийняти ще півроку тому". Щоправда, якби шість місяців тому вони почали підготовку пілотів на F-16, то цієї весни ті змогли б уже сісти на ці літаки. Нерішучість США сигналізує Росії, що, продовжуючи атакувати Україну, вона може перечекати нас - урок, який відповідає курсу виведення американських військ з Іраку та Афганістану.

Для лідера вільного світу хвилюватися більше, ніж для лідерів Польщі, Данії, Франції, Швеції, Нідерландів та Сполученого Королівства не дуже гарно. Ці країни вже розглядають можливість дати винищувачі чи навчити українців літати, і наражаються на більший, ніж для США, ризик відплати з боку Росії.

Переклад Gazeta.ua