Банки України почнуть відкривати особисті дані клієнтів, незважаючи на банківську таємницю

Відкриття особистих даних клієнтів банків
Відкриття особистих даних клієнтів банків

Україна прийняла важливий закон про банківську таємницю. Банки тепер будуть зобов'язані надавати інформацію про підозрілі операції своїх клієнтів за запитом поліції.

Верховна Рада України затвердила закон, спрямований на боротьбу з фінансовими злочинами.

Згідно з новим законом, банки повинні надавати дані тільки випадках, коли платіжна операція має ознаки кримінального правопорушення, такі як шахрайство, крадіжка або незаконне присвоєння коштів або майна.

Якщо така ситуація виникне, Національна поліція зможе звернутися до банку і отримати детальну інформацію протягом 24 годин. Ця інформація буде містити суму, дату і тип підозрілої операції, а також валюту, в якій вона була проведена. Банк також повинен буде надати інформацію про геолокацію та IP-адресу, з якої було здійснено операцію.

Відділення банків / Фото: Віталій Носач, <a href=РБК-Україна" >

Особлива увага приділена інформації про одержувача та відправника коштів. Банк повинен надати повні імена, ідентифікаційні номери платників податків та номери рахунків обох сторін транзакції. Для юридичних осіб потрібно буде вказати повне найменування компанії та її ідентифікаційний код.

Закон також передбачає розкриття технічних деталей операції, таких як ідентифікатор платіжного пристрою, унікальний код операції у платіжній системі та повний номер електронного платіжного засобу.

Раніше було повідомлено, що банки України зростають збитками, не дивлячись на війну. У Раді пропонують збільшити податки для фінансових установ до 50%.

Читайте також