Прогноз курсу долара: чи дорожчатиме валюта наприкінці 2024 та на початку 2025 року

Прогноз курсу долара в 2024-2025 рр.
Прогноз курсу долара в 2024-2025 рр.

Курс долара може досягти 42,5 гривень до кінця року

Економіст Олег Пендзін передбачає значне зростання курсу долара в Україні у найближчому майбутньому. На його думку, до кінця поточного року американська валюта може подорожчати до 42,5 гривень, а наступного року - до 48 гривень.

Пендзін зауважив, що в бюджеті передбачений курс 45 гривень за долар, і Національний банк України (НБУ) буде змушений враховувати ці показники. Він також пояснив, що НБУ єдине джерело постачання валюти на внутрішній ринок України через інтервенцію.

"Це раніше у нас був один курс, який закладався до бюджету, другий, який формувався на ринку. Зараз, по суті, єдиним джерелом постачання валюти на внутрішній ринок України є інтервенція НБУ", - зазначив він.

Курс долара

Нагадаємо, що НБУ відмовився від фіксації офіційного курсу гривні щодо долара минулого року. З тих пір долар подорожчав майже на 13% через численні фактори. Голова НБУ Андрій Пишний повідомив, що банк продовжить політику керованої гнучкості валютного курсу, але поки що вважає повернення до повної плаваючої вартості передчасним.

Він також наголосив, що НБУ намагатиметься уникати різких коливань курсу гривні до долара.

Читайте також