Бунт Пригожина наближає перспективу суду над Путіним: що пише світова преса

Після ракетного удару росіян по піцерії в Краматорську померла від ран письменниця та дослідниця військових злочинів Росії Вікторія Амеліна та ще 12 людей. Російські військові злочини, тортури та страти жахають. Росіяни роблять їх із дозволу влади РФ. Для досягнення справедливості недостатньо покарати окремих російських солдатів та офіцерів. Потрібен суд над Володимиром Путіним та його соратниками. Інші диктатори також здавалися недоторканними, поки не опинилися на лаві підсудних. Україна має після війни стати членом НАТО, щоб Росія більше не нападала. Якби Україна була в Альянсі до 2014 року, не було б анексії Криму, війни на Донбасі та вторгнення 2022 року. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Українська письменниця Вікторія Амеліна померла від поранень після удару по Краматорську", The Guardian, Велика Британія

Удостоєна нагород українська письменниця та дослідниця військових злочинів, яка отримала поранення внаслідок ракетного удару Росії по піцерії минулого тижня, померла.

37-річну Вікторію Амеліну поранило у вівторок, коли російська ракета потрапила до піцерії Ria Pizza у Краматорську. В результаті, загинули 12 осіб, зокрема, четверо дітей, і десятки були поранені.

Амеліна була у місті з делегацією колумбійських журналістів та письменників. За словами хірурга, її привезли з "множинними переломами черепа".

Її роман "Дім для дому" опублікували у 2017 році. Він удостоєний премії ЄС у галузі літератури. Її вірші, проза та есе перекладені англійською, німецькою, польською та іншими мовами.

З 2022 року вона працювала над документуванням військових злочинів Росії та виступала за притягнення до відповідальності винних, а також працювала з дітьми на лінії фронту або біля неї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Путіна нестабільна психіка й він загрожує геополітичній стабільності у світі" - колишній прем'єр Австралії

Робота Амеліни включала розкопки щоденника Володимира Вакуленка, колеги-письменника, якого затримали та вбили російські солдати в Ізюмі на початку війни. Щоденник, закопаний у його саду, послужив документацією про звірства росіян.

Росія заявила, що атака на Краматорськ була спрямована проти українських військових та іноземних найманців. Група боротьби з військовими злочинами Truth Hounds поговорила зі свідками, які підтвердили, що на цьому місці не було жодних військових цілей.

Росія використовувала для атаки на Краматорськ "Іскандер", ракету з високою точністю, тому росіяни точно знали, куди потраплять

Аналіз руйнувань і показання свідків дають зрозуміти, що РФ використала для атаки ракету "Іскандер". Це ракета з високою точністю, тож росіяни точно знали, куди вона потрапить.

Ria Pizza у Краматорську, одному з найбільших міст на тій частині Донбасу, що під контролем України, була популярна серед солдатів, журналістів та гуманітарних працівників.

"Потрібно притягнути Росію до відповідальності за військові злочини", The Washington Post, США

Тисячі повідомлень про російські звірства в Україні тепер складають гору доказів, зібраних міжнародними організаціями, європейською владою та українськими прокурорами. Спільно це документація про характер військових злочинів - систематичних, які тривають і санкціоновані владою. Це одна з визначальних характеристик московського вторгнення. Міцний мир неможливий без відповідальності за ці звірства.

Масштаби російських злочинів в Україні вражають

Масштаби російських злочинів в Україні вражають. Вони варіюються від великомасштабної руйнації цивільної інфраструктури, зокрема, об'єктів енергосистеми до систематичного насильства щодо українських мирних жителів.

Як сказала Бет ван Шаак, посол Держдепартаменту США з глобального кримінального правосуддя, слідчі вивчають десятки тисяч заяв про військові злочини.

У більшості випадків, пов'язаних із затриманими росіянами цивільними, затримані зазнавали тортур та інших видів жорстокого поводження, включаючи сексуальне насильство.

Тільки у Бучі виявили тіла понад 450 мирних жителів України після відходу московських військ понад рік тому. Більшість із них були розстріляні, піддані тортурам або забиті до смерті.

У середині червня спеціальна доповідачка ООН з тортур, австралійська юристка Еліс Джилл Едвардс, написала, що масштаби повідомлень про тортури і жорстоке поводження зі сторони російських військових - явно підтримувана державою схема. "Рівень координації, планування та організація, а також прямий дозвіл навмисна політика чи офіційна толерантність з боку влади РФ", каже вона.

Згідно з повідомленнями, які цитує Едвардс, затримані українські цивільні та військовополонені зазнавали тортур електричним струмом, побиття, вдаваної страти та інших загроз смертю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни робили величезні ПОМИЛКИ" - морпіх США про підготовку ЗСУ, контрнаступ і перемогу України

Окремий звіт Незалежної міжнародної комісії з розслідування подій в Україні, підготовлений минулої осені на замовлення ООН, не менш вражаючий. Крім страт без суду та тортур, у ньому описані випадки зґвалтувань та інших видів сексуального насильства, скоєних російськими солдатами щодо мирних жителів України у регіонах, які вони окупували 2022 року.

Серед жертв були маленькі діти, дорослі та дуже старі люди. Розповіді про їхні страждання викликають жах. У березні 2022 року, через кілька тижнів після вторгнення московських військ, двоє російських солдатів увійшли до будинку під Києвом, "кілька разів зґвалтували 22-річну дівчину, скоїли акти сексуального насильства над її чоловіком і змусили пару вступити в статевий зв'язок у їхньому будинку. Потім один із солдатів змусив їхню 4-річну доньку зайнятися з ним оральним сексом", - йдеться в повідомленні.

Поки що лише жменька російських солдатів постала перед судом за свої злочини. Вадим Шишімарін, 21-річний сержант, рік тому був засуджений українським судом до довічного ув'язнення після того, як зізнався, що в перші дні вторгнення застрелив 62-річного беззбройного чоловіка. Він зробив це за наказом свого офіцера.

Слідчі ФБР, європейських агентств та прокуратур, а також ООН та інших міжнародних органів опитують українських потерпілих та свідків. Вони складають досьє, яке у певний момент можуть використати для притягнення винних до відповідальності. Зокрема, у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі. Це дало б певний ступінь відповідальності, але цього замало.

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна за звинуваченням у видачі наказів про викрадення сотень українських дітей, доставлених до Росії, що є військовим злочином. Це перший випадок, коли видано ордера на арешт глави держави, одного з п'яти постійних членів Ради Безпеки ООН.

Путін та його соратники вчинили злочин агресії, з якого виникли всі наступні. Вони мають постати перед судом за те саме звинувачення, яке висунули проти нацистських військових злочинців

Насправді Путін та група його головних соратників скоїли ширший злочин, розв'язавши війну. Перший злочин, з якого виникли всі наступні. Вони мають постати перед судом за злочини агресії те саме звинувачення, яке висунули проти нацистських військових злочинців на Нюрнберзькому процесі.

Справжньої відповідальності неможливо досягти шляхом судового переслідування окремих російських солдатів чи офіцерів, залишивши кремлівську кліку незайманою.

Європейські уряди, а останнім часом і адміністрація Джо Байдена підтримали цей підхід, хоча ще доведеться вирішити, який суд зможе втілити цей план у життя. На них лежить обов'язок домовитися про механізм суду над Путіним та його поплічниками. У разі потреби заочно.

Інші диктатори, винні у звірствах, теж виглядали недоторканними, поки не опинилися на лаві підсудних

Щоправда, найближчим часом вони навряд чи постануть перед судом. Проте перспектива зробити це сьогодні виглядає менш віддаленою, ніж це було до недавнього заколоту ПВК "Вагнера", який на короткий час, здавалося, загрожував владі Путіна. Інші диктатори, винні у звірствах, теж виглядали недоторканними, доки не опинилися на лаві підсудних. Пора притягти Путіна до відповідальності за його найбільший злочин - розв'язання незаконної війни, яка спустошила стільки міст і сіл, і занапастила стільки життів.

"Не вступ до НАТО після війни з Росією було б самогубством для України глава українського МЗС", Politico, США

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба попередив європейських союзників, що було б "самогубством" не прийняти Україну до НАТО після закінчення війни з Росією.

Слова Кулеби пролунали напередодні саміту НАТО в середині липня, коли заявка Києва на членство має стати найбільш політично чутливою темою для обговорення. Україна сподівається отримати від Альянсу зобов'язання щодо своїх прагнень бути в НАТО. Але низка союзників каже, що серйозне обговорення перспектив України в НАТО може відбутися лише після того, як російські війська більше не будуть перебувати на її території.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив 22 червня, що саміт НАТО у Вільнюсі 11-12 липня має бути присвячений зміцненню військової могутності України, а не відкриттю процесу приєднання Києва до Альянсу.

"Після закінчення війни для Європи буде самогубством не прийняти Україну в НАТО, бо це означатиме, що варіант війни залишиться відкритим. Єдиний спосіб закрити двері для російської агресії проти Європи та євроатлантичного простору прийняти Україну в НАТО, бо тоді Росія не наважиться повторити цей досвід знову", - сказав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Настала нова глава війни, яка може стати пасткою для Путіна" - Майкл Боцюрків

Президент Володимир Зеленський хоче, щоб Україна приєдналася до НАТО, а також до ЄС, як тільки Київ відіб'є вторгнення Росії. Наприкінці червня посол України в НАТО Наталія Галібаренко заявила, що Київ шукає "запрошення чи хоча б зобов'язання розглянути терміни та умови нашого членства" на саміті у Вільнюсі.

Кулеба дав відсіч Німеччині та іншим, які виступали проти такого зобов'язання, і застеріг від результату, подібного до саміту НАТО в Бухаресті в 2008 році, коли Берлін і Париж відмовили Україні та Грузії в членстві в НАТО.

Якби Україна була в НАТО до 2014 року, не було б анексії Криму, війни на Донбасі, масштабного вторгнення 2022 року - Куліба

"Не повторюйте помилку, яку канцлер Ангела Меркель припустилася в Бухаресті, коли затято виступала проти будь-якого прогресу на шляху до членства України в НАТО. Це рішення відкрило шлях Путіну для вторгнення до Грузії, а потім для продовження його дестабілізуючих зусиль у регіоні. А потім, зрештою, до анексії Криму. Якби Україна була прийнята в НАТО до 2014 року, не було б анексії Криму. Не було б війни на Донбасі. Не було б масштабного вторгнення 2022 року", сказав він.

Кулеба відкинув заяви прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, що Україні "неможливо" перемогти Росію, заявивши, що він "втомився спростовувати всі ці безглузді аргументи".

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що контрнаступ України вже йде на сході та півдні фронту. Поки що дрібні бої. ЗСУ може перемогти, зазнати поразки або частково перемогти. Далі Києву потрібні гарантії безпеки на довгі роки від основних країн Заходу, щоб партнери продовжували озброювати, навчати війська та допомогли відродити український ВПК. Кремль має зрозуміти, що не зможе перечекати Захід, а лише програє у війні. Росія обстріляла місце у Херсоні, де ховалися люди після евакуації через повінь. Україна почала використати західну бронетехніку в атаках на російські позиції.