Черговий воєнний злочин Росії: у світі реагують на ракетний удар по центру Одеси

Різні країни світу засудили черговий терористичний акт Росії, яка вночі 23 липня вдарила ракетами по історичному центру Одеси.

Світові лідери наголошують, що країна-агресорка завдала удару по об'єктах, що охороняються ЮНЕСКО. Про це, зокрема, у Twitter написала посол США в Україні Бріджит Брінк.

Вона підкреслила, що невпинні атаки Росії тривають на людей та інфраструктуру Одеси, об'єкта всесвітньої спадщини та життєво важливого порту для глобальної продовольчої безпеки.

"Невиправдана війна Росії проти України та її народу має тут жахливу ціну. Зруйнований собор, зруйновані будинки та палаючі зернові склади повинні знову показати, що це має значення всюди", ‒ зазначила Брінк.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

А глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель назвав російський удар по Одесі черговим воєнним злочином.

"Безперервний російський ракетний терор по захищеній ЮНЕСКО Одесі є ще одним військовим злочином Кремля, який знищив також головний православний собор ‒ об'єкт всесвітньої спадщини. Росія вже пошкодила сотні культурних об'єктів, намагаючись знищити Україну", ‒ наголосив Боррель.

Воєнним злочином дії Росії назвала також міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна.

"Росія продовжила удари по Одесі і вразила собор, тому нам треба невтомно повторювати, що цілеспрямована атака на цивільну ціль є воєнним злочином згідно з міжнародним правом", ‒ зазначила Колонна у Twitter.

Жодних військових об'єктів в обстріляному росіянами центрі Одеси не було, наголосила у Twitter Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

"Просто прекрасне українське місто зі списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яке руйнують через розміщення портів, які експортують життєво важливі продукти харчування по всьому світу", ‒ зазначила Сіммонс.

За словами колишнього міністра закордонних справ Литви Лінаса Лінкявічуса, якби США надали Україні ракети ATACMS, то контрнаступ ЗСУ не був би таким "важким, кровопролитним і тривалим" й ударів по Одесі, можливо, вдалося б уникнути.

"В України критично мало всіх типів боєприпасів. Це робить контрнаступ важким, кровопролитним і тривалим. Жодна російська військова база в Україні не була б у безпеці, якби США надали їм ATACMS. У Пентагоні вперто повторюють, що вони Україні не потрібні. Хто правий?" ‒ написав Лінкявічус у Twitter.

Вночі 23 липня росіяни завдали масованого ракетного удару по Одесі. Пошкоджені житлові будинки, портова інфраструктура, пам′ятки архітектури, зокрема Свято-Преображенський собор в центрі міста. Повідомляють про щонайменше одну загиблу людину та 19 поранених.

Президент Володимир Зеленський запевнив, що за Одесу "обовʼязково буде відповідь російським терористам. Вони відчують цю відповідь".