Деяким українцям замінять пенсії на соцдопомогу: який розмір виплат

Жінка отримує соціальну допомогу
Жінка отримує соціальну допомогу

В Україні визначено, що деякі пенсіонери можуть отримувати соціальну допомогу замість пенсії. Цю інформацію повідомили на урядовому порталі.

Багато українців цікавляться, хто саме може отримати соціальну допомогу замість пенсії. Отже, вихід на пенсію в Україні можливий у віці 60, 63 або 65 років, залежно від страхового стажу. У 2024 році цей стаж варіюється від 15 до 31 року.

Якщо у людини стаж менше 15 років, то вона отримуватиме соціальну допомогу замість пенсії у 65 років. Розмір цієї допомоги визначається за двома показниками: різницею між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним доходом сім'ї на одну особу за останні півроку. Проте, максимальна сума такої виплати не може перевищувати 100% прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Для отримання соціальної допомоги пенсіонерам потрібно звернутися до органів соціального захисту за місцем прописки або проживання і подати заяву та необхідні документи, такі як паспорт, реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків, довідку з Пенсійного фонду України про страховий стаж і декларацію про доходи та майновий стан.

Варто пам'ятати, що розмір соціальної допомоги переглядається кожні шість місяців залежно від змін у майновому стані та середньомісячному доході. Тому пенсіонерам потрібно вносити відповідні зміни до своїх документів.

Наразі Пенсійний фонд України також пояснив, що період навчання не зараховується до страхового стажу.

Читайте також