Дебати в Пентагоні, ставка Путіна, останнє слово Шольца: що пише про нас закордонна преса

У Пентагоні дебати, чи давати Україні снаряди, здатні стріляти на 160 км. Їх можуть дати не раніше ніж за дев'ять місяців, тому питання, як довго може тривати війна в Україні. США боятимуться давати Києву зброю, яка може вражати цілі на території РФ. Німеччина не проти, щоб Польща відправила в Україну німецькі танки Leopard, які раніше обіцяла Варшава. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Пентагон проти відправки Україні ракет далекого радіусу", Foreign Policy, США

У міноборони США стурбовані щодо пропозиції дати Україні невеликі високоточні боєприпаси, які дозволять Києву вражати російські цілі на відстані 160 км, побоюючись, що терміни розгортання зброї можуть забрати забагато часу.

Згідно з планом американського виробника зброї Boeing, США можуть дати Україні снаряди малого діаметра наземного базування GLSDB. Передача, якщо вона відбудеться, дасть Україні зброю з подвоєною дальністю дії високоточних боєприпасів, які США вже поставили для батарей HIMARS. Це дозволить Україні вражати цілі, які були поза досяжністю протягом усієї війни.

Київ не раз заявляв, що не стрілятиме зі зброї, наданої США і НАТО, по території РФ, чого так побоюються у Вашингтоні. Це не поширюється на українські території, окуповані Росією, такі як Крим. Адміністрація Джо Байдена наразі утримувалася від відправлення далеких ракет ATACMS - високоточних снарядів, які б дали Україні можливість вражати російські цілі майже за 320 км від лінії фронту. Це незважаючи на лобіювання деяких членів Альянсу.

Україна може отримати дві пускові установки та 24 одиниці зброї, яка б'є на 160 км, протягом дев'яти місяців після того, як Пентагон схвалить рішення

Оцінки, скільки часу може зайняти інтеграція GLSDB, різняться. У Фонді захисту демократії FDD у Вашингтоні підрахували, що Україна може отримати дві пускові установки та 24 одиниці цієї зброї протягом дев'яти місяців після того, як Пентагон схвалить рішення. І 12 пускових установок і 750 ракет до кінця 2024 року, без створення нової зброї, а просто за рахунок інтеграції старої, яка вже є на складах США. Незважаючи на тривалий час підготовки, прихильники стверджують, що вторгнення Росії розтягнеться на місяці, що означає, що система ще буде корисною, коли з'явиться.

GLSDB з'єднаний з власною пусковою установкою, що нагадує вантажний контейнер, але відрізняється від HIMARS або європейських реактивних систем залпового вогню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для України ключова ціль - Мелітополь" - Сергій Грабський

Підполковник Гаррон Гарн, представник Пентагону, відмовився надати подробиці внутрішніх переговорів щодо військової допомоги Україні, але сказав, що агентство перебуває у "регулярному контакті" з Києвом для оцінки потреб українців у зброї.

"Як свідчить їхня рішучість на полі бою, вони продовжують з великим успіхом використовувати можливості, недані США та міжнародним співтовариством, для захисту своєї суверенної країни", - сказав він.

Київ, як і раніше, сподівається, що будь-які внутрішні перешкоди для угоди можуть бути швидко усунуті.

Високоточний боєприпас, вагою 113 км, приблизно на 23 кг важчий за боєприпаси GMLRS, які вже дали США

Високоточний боєприпас, вагою 113 км, приблизно на 23 кг важчий за GMLRS, які вже дали США. Він може виявитися ефективним для знищення укріплених російських позицій, таких як траншеї, і може бути запущений з прихованих позицій, щоб солдатів не помітили. Але це все одно менше, ніж ATACMS, які приблизно вдвічі важчі.

"Якщо отримаєте щось високоточне і з більш важким боєприпасом, це корисно", - сказав Роб Лі, старший науковий співробітник Євразійської програми Інституту зовнішньополітичних досліджень.

Зброя була успішно випробувана Boeing та Saab у 2019 році, але станом на 2023 рік вона не закуповувалась жодними іноземними військовими.

Дебати почалися, коли Україна почала показувати покращену дальність на полі бою, навіть не отримавши першокласної далекобійної зброї стандарту НАТО. Провідний український військовий конгломерат "Укроборонпром" недавно випробував дрон-камікадзе з радіусом дії близько 1000 км, а міністерство оборони РФ заявило, що Україна вже використовує безпілотники великої дальності для ударів по російським авіабазах. Це викликало суперечки, чи західні країни повинні відправляти власну зброю більшої дальності, як ATACMS, яка може бути точнішою.

"Путін робить ставку на нові затримки. Він має програти цю суперечку. Україна більш ніж заслужила на нашу підтримку і повагу. Пора відправити ATACMS та танки Leopard", - написав у Twitter глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Довгоочікувані німецькі танки ще не відправлені в Україну, хоч Польща пообіцяла, що планує передати свої Україні. Смертоносний удар HIMARS по російській казармі в окупованій Макіївці в ніч нового року став останнім доказом ефективності України у використанні далекобійної зброї.

У Києві стурбовані, що у них недостатньо далекобійної вогневої потуги, щоб перейти у наступ

Попри те, що США подвоїли зусилля з надання допомоги Україні, включаючи військову допомогу у розмірі $3 млрд цього місяця, яка включатиме 50 бойових машин Bradley, у Києві стурбовані, що у них недостатньо далекобійної вогневої потуги, щоб перейти в наступ і продовжити визволення окупованих територій. Росія, можливо, теж готується вдарити. Окрім нинішніх боїв на Донбасі, Іран готується відправити Росії нові балістичні ракети малої дальності, щоб підживити виснажений арсенал Кремля.

"Німеччина дозволила Польщі відправити Україні німецькі танки Leopard", Politico, США

Німеччина не має стояти на заваді, якщо Польща вирішила направити в Україну танки Leopard-2, заявив у четвер віце-канцлер ФРН Роберт Хабек.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив у середу, що польську "роту танків Leopard для України передадуть у рамках побудови міжнародної коаліції", додавши, що "таке рішення вже ухвалили в Польщі". Однак було незрозуміло, чи отримає Варшава схвалення Берліна з огляду на те, що танки Leopard-2 виробляються в Німеччині й мають обмеження на реекспорт.

"Є різниця між ухваленням рішення для себе та недопущенням рішення для інших. Відповідно, ми не повинні стояти на шляху, коли інші країни ухвалюють рішення на підтримку України, незалежно від того, яке рішення ухвалить потім сама Німеччина", - сказав віце-канцлер, який займається контролем за експортом зброї.

Слова Хабека знаменують собою останній поворот у гострих дебатах щодо постачання Україні сучасних бойових танків західного виробництва. Минулого тижня США, Франція та Німеччина домовилися про відправку до Києва легких танків та БМП. Велика Британія розмірковує, чи надсилати їй танки Challenger-2. Західні танки можуть допомогти Україні відвоювати втрачені території, оскільки війна виходить уже на другий рік.

Хоча канцлер Німеччини Олаф Шольц теоретично може сказати останнє слово у питанні про те, чи підуть польські танки німецького виробництва в Україну, публічна заява Хабека не дозволить йому сказати "ні", не розколовши правлячу коаліцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" Валерій Яковенко

Хабек був більш обережний, коли його запитали, чи відправить Німеччина свої танки в Україну, заявивши, що країна ухвалить рішення "у союзі з іншими країнами" - позиція, яка перегукується з лінією Шольца, що Берлін має тісно координувати такі кроки з партнерами, насамперед, США.

Тепер багато залежатиме від того, що насправді зробить Польща. Міністр оборони ФРН Крістін Ламбрехт заявила у четвер, що "немає запитів від Польщі чи інших країн на постачання Leopard".

Танки Leopard-2 використовує велика кількість країн Європи, включаючи Німеччину, Польщу, Данію, Фінляндію, Іспанію та Грецію.

Танки Leopard-2 використовує велика кількість країн Європи, включаючи Німеччину, Польщу, Данію, Фінляндію, Іспанію та Грецію. Слова Дуди про "міжнародну коаліцію" означають, що польський лідер, можливо, не захоче сам відправляти танки своєї країни в Україну.

"Західні танки поїдуть в Україну, порушуючи чергове табу", The New York Times, США

Західні офіційні особи дедалі більше побоюються, що в Україні дуже мало можливостей для підготовки до відбиття очікуваного весняного наступу Росії, і вони швидко йдуть вперед, щоб дати українцям нову зброю, яку раніше відмовлялися постачати, побоюючись спровокувати Москву.

За останні кілька тижнів один бар'єр за іншим руйнувався, починаючи з угоди США наприкінці грудня про постачання системи ПРО Patriot. Після цього було зобов'язання ФРН минулого тижня дати ракетну батарею Patriot, а протягом кількох годин згодом Франція, Німеччина і США вперше пообіцяли відправити бойові бронемашини в Україну.

Тепер цілком імовірно, що західні танки додадуться до зростаючого списку потужних озброєнь, які прямують в Україну.

Україна з початку війни вимагала сучасні танки. Ці прохання посилилися цього тижня, коли британський та польський уряди публічно закликали до зміни позиції західного альянсу. Британці дали зрозуміти, що близькі до того, щоб відправити невелику кількість танків, а польський уряд заявив, що відправить кілька танків німецького виробництва Leopard.

Танки Leopard-2 одні з найбажаніших для Києва. Експерти кажуть, що їхня значна кількість істотно підвищить здатність України відкинути російські війська.

Генерал Залужний заявив, що для того, щоб щось змінити на полі бою, йому потрібно 300 західних танків та 600 західних бойових бронемашин

В Україні бронетехніка відіграватиме ключову роль у боях за великими містами на Донбасі. Генерал Валерій Залужний заявив, що для того, щоби щось змінити на полі бою, йому потрібно близько 300 західних танків та близько 600 західних бойових бронемашин.

Почуття невідкладності відправлення потужнішої зброї частково відбиває похмуре протистояння на полі бою на Донбасі, де російські кілька місяців намагаються захопити Бахмут та його околиці, несучи великі втрати, але не просуваючись уперед. Минулого тижня бої були особливо жорстокими у сусідньому Соледарі. Вони йшли квартал за кварталом та будинок за будинком, із суперечливими заявами про контроль над містом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін готується до великої ескалації" Олександр Данилюк

З того часу, як війна почалася майже рік тому, Захід опирається передачі частини своєї найпотужнішої зброї, побоюючись, що це призведе до прямого конфлікту між НАТО і РФ. Але бачачи рішучість України чинити опір, малі шанси на мирні переговори найближчим часом і тупикову ситуацію на полі бою, союзники Альянсу поступаються.

Деякі види зброї ще не розглядаються, у тому числі винищувачі та ракети більшої дальності, які можуть вразити окупований Крим та Росію.

Адміністрація Байдена, яка очолює коаліцію союзників, які постачають Україні зброю, все ще стримує постачання американських танків M1 Abrams, які потребують постійного обслуговування та спеціального палива, а також занадто дефіцитні.

Але у Вашингтоні стверджують, що ніколи не стояли на шляху Німеччини чи будь-якої іншої країни, яка дасть західні танки Україні. Приблизно 2000 танків Leopard німецького виробництва стоять на озброєнні більш як десяти країн Європи. Дехто може швидко відправити в Україну, якщо Берлін схвалить, хоча українські екіпажі ще слід навчити на них воювати.

Високий західний військовий чиновник заявив, що зміна балансу сил на Донбасі необхідна для виходу з глухого кута у війні, і що відправка достатньої кількості західних танків та інших бойових машин може допомогти порушити цей баланс. За його словами, без танків Україна навряд чи зможе відвоювати значні території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вдарили по найбільш захищеному ядерному об'єкту РФ" - Валерій Рябих

У Пентагоні заступниця помічника міністра оборони Лаура Купер заявила, що "ми абсолютно згодні, що Україні справді потрібні танки".

"Це слушний час для України, щоб скористатися можливостями, щоб змінити динаміку на полі бою", - сказала вона.

Україна має намір йти вперед взимку чи навесні. Росія також. Київ не хоче, щоб росіяни перевели дух до того часу

Україна має намір йти вперед у наступ у розпал зими, або після кінця брудного весняного сезону. Росія теж сигналізує про весняний наступ, сказав високий представник західної розвідки, і Україна "не хоче, щоб росіяни перевели дух" до того часу, коли розпочнеться цей інтенсивний раунд бойових дій.

Москва мобілізує сотні тисяч новобранців для наступу Це частково підштовхнуло дискусію про танки, щоб дозволити українським силам досягти значного прогресу зараз.

Питання про те, чи дозволити відправку Leopard до України, найімовірніше, вирішать на зустрічі 20 січня на авіабазі Рамштайн у Німеччині.

Велика Британія досі заявляла, що розглядає можливість відправки в Україну 10 танків Challenger-2. У Британії їх близько 227 і їй буде складно поповнити свої запаси. За словами високого європейського дипломата, частина внутрішніх дебатів серед британців має політичний характер. Прем'єр Ріші Сунак хоче очолити війну, а Лондон та Варшава діють спільно, щоб тиснути на Берлін. На закритому засіданні Ради національної безпеки у вівторок Сунак виклав стратегію посилення підтримки України, починаючи з танків, щоб дати Києву перевагу перед будь-якими можливими мирними переговорами.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Захід має дати Україні танки та ракети дальньої дії, щоб війна не заходила у безвихідь. Ризики ядерної ескалації зі сторони Москви не повинні лякати, бо Кремль навчиться так далі шантажувати країни НАТО, даючи приклад іншим диктаторам. Російський зек-олігарх Євген Пригожин використовує свою ПВК "Вагнера", щоб заробляти та нарощувати політичний вплив. Для Володимира Путіна ПВК потрібна, щоби воювати непублічно, і тримати в страху еліти.