Державні монополісти мають заморозити тарифи на час дії військового стану – Асоціація пекарів

За час війни вартість української продукції значно зросла, оскільки дорожчає як енергія, так і складові, необхідні для виробництва. У зв'язку з цим, щоб зберегти бізнес, президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дудченко пропонує встановити мораторій на підвищення тарифів під час війни.

За його словами, більшість підприємств вже нерентабельні, працюють у нуль або на збиток. Внаслідок цього не хватає коштів на якісну сировину та ринкову заробітну плату. Якщо тариф на електроенергію знову підвищиться, це може призвести до втрати фахівців та відсутності можливості закуповувати сировину.

Дудченко наголосив, що електроенергія вже подорожчала на 25%, що важко сприймається для бізнесу. Якщо ціни продовжать зростати, підприємства будуть змушені звернутися до ціноутворення. Тому державі необхідно вжити заходів, щоб запобігти подальшому зростанню цін.

За словами Дудченка, монопольні підприємства, які надають послуги, мають забезпечити стабільні ціни протягом війни. Інакше це може бути критичним для роботи підприємств.

Нагадаємо, що Нацкомісія з регулювання енергетики та компослуг затвердила підвищення тарифу на передачу та диспетчеризацію електроенергії для бізнесу. Це дозволить державному монополісту "Укренерго" заробити 58,7 млрд грн. Однак, при цьому українські підприємства зараз перебувають у процесі реструктуризації боргів.

В свою чергу, генеральний директор Федерації роботодавців транспорту України Володимир Гусак вимагає від "Укренерго" реструктуризувати свої заборгованості так само, як це роблять інші компанії. Це важливо, оскільки "Укренерго" отримало підтримку міжнародної спільноти, і збереження бізнесу в країні є пріоритетом уряду.