Головна

Графіки відключень світла можуть тривати ще не одну зиму, - Кудрицький

Графік відключень світла на зиму

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький розповів про ситуацію в енергетичній системі України та плани щодо відновлення та розвитку.

За його словами, енергетика країни знаходиться у критичному стані через руйнування, спричинені російськими обстрілами.

У короткостроковій перспективі необхідно відновити пошкоджені потужності для стабілізації системи. Водночас потрібно будувати нові сонячні, вітрові, газові електростанції та накопичувачі енергії для заміни теплової генерації через 2-3 роки.

Вона складатиметься з великої кількості невеликих сонячних, вітрових, газових електростанцій та накопичувачів енергії, розташованих по всій країні. Така трансформація зробить енергосистему більш гнучкою, ефективною і захищеною від ворожих атак.

Кудрицький відзначив, що приватні інвестори вже проявляють інтерес до проєктів нової генерації, але необхідно забезпечити їх довгостроковими контрактами та справедливими цінами на ринку електроенергії.

Також важливо підвищити рівень протиповітряної оборони для захисту великих електростанцій.

Щоб подолати дефіцит електроенергії, необхідно розвивати культуру ощадливого та ефективного споживання серед населення, бізнесу та комунальних підприємств.

Додатковим завданням є стабілізація роботи оптового ринку електроенергії шляхом погашення боргів перед виробниками та запобігання неплатежам.

Кудрицький зауважив, що перед Україною ще багато викликів, і можливі примусові відключення світла, але за спільних зусиль держави, бізнесу та громадян країна зможе подолати енергетичну кризу та побудувати надійну, ефективну та сучасну енергосистему.

Виклики та плани на майбутнє

- Руйнування, спричинені російськими обстрілами, привели до критичного стану енергетики України.

- Необхідно відновлювати пошкоджені потужності в короткостроковій перспективі та будувати нові джерела енергії.

- Нова генерація буде складатися з сонячних, вітрових, газових електростанцій та накопичувачів енергії.

Така трансформація зробить енергосистему більш гнучкою, ефективною і захищеною від атак.

- Приватні інвестори вже проявляють інтерес до нової генерації, але необхідно забезпечити їх довгостроковими контрактами та справедливими цінами.

- Важливо посилити протиповітряну оборону для захисту електростанцій.

- Необхідно розвивати культуру ощадливого та ефективного споживання.

- Погасити борги перед виробниками та покласти край неплатежам на ринку електроенергії.

- Є виклики на майбутнє, але спільними зусиллями Україна зможе подолати енергетичну кризу і побудувати надійну, ефективну та сучасну енергосистему.

Читайте також: