Чехія визначилась із політикою щодо українських чоловіків призовного віку

Чехія визначила політику щодо українських чоловіків
Чехія визначила політику щодо українських чоловіків

Чеська Республіка має однозначну позицію стосовно українців, які перебувають на її території.

Український посол у Чехії Василь Зварич висловився про можливе примусове повернення українців додому.

"Я скажу і заспокою всіх, що не йдеться про якісь примусові заходи щодо повернення українців в Україну — особливо тих, які мобілізаційного віку", - сказав дипломат.

Зварич підкреслив, що рішення про повернення залишається особистим вибором кожного українського громадянина, який, з різних причин, опинився за кордоном. У завданням України як держави входить створення умов, коли люди будуть бажати захищати свою Батьківщину, а також отримувати допомогу у поверненні додому.

Тим часом, статистика показує, що в Чехії знаходяться близько 253 тисячі українських чоловіків, із них 95 тисяч віком від 18 до 65 років мають тимчасову візу.

Варто згадати, що раніше Чеський міністр закордонних справ Ян Липовський висловлював менш оптимістичну позицію. Він заявляв про можливу припинення підтримки українцям, які намагаються уникнути мобілізації, залишаючись за кордоном. Однак він також зазначив, що можливості примусового повернення цих осіб до України обмежені.

Нагадаємо, що після підписання закону про мобілізацію президентом України Володимиром Зеленським, деякі країни, зокрема Польща та Литва, висловлювали підтримку ідеї повернення українських військовозобов'язаних додому.

Проте, Україна офіційно заявила, що не має планів щодо примусового повернення чоловіків призовного віку з-за кордону. Віце-прем'єр із європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина заявила, що Україна не розглядає варіанти примусового повернення таких чоловіків з інших країн.

Читайте також