Громадянство Німеччини за три роки: чи стане українцям простіше отримати німецький паспорт

У Німеччині набуде чинності новий закон про набуття громадянства. До цього часу українці масово переїжджали до Німеччини з інших країн ЄС завдяки якісній системі соціального захисту. Але відтепер набуття громадянства Німеччини стане набагато простішим. Громадяни будь-якої країни зможуть подати заявку на отримання паспорта вже через п'ять років замість восьми. Деякі особи навіть зможуть отримати громадянство після трьох років проживання в країні. Проте, для отримання паспорта Німеччини, особа повинна мати легальний статус в країні, знати мову та бути фінансово самодостатньою. Є деякі вимоги до прискореної процедури отримання громадянства, такі як володіння німецькою мовою на високому рівні та успішну інтеграцію. Заявки на отримання громадянства будуть розглядатися в порядку черги, і тривалість розгляду може зрости через потік заявок. Також варто зазначити, що українці, які прибули до Німеччини як біженці, не зможуть скористатися прискореною процедурою отримання громадянства, оскільки вони мають тимчасовий статус.

Українці у Німеччині / Фото: Getty Images

Для отримання паспорта Німеччини треба мати легальний статус в країні, знати мову та мати фінансову самостійність. Деякі люди можуть бути відмовлено в отриманні громадянства, особливо тим, хто мав у минулому антисемітські або расистські висловлювання або не визнає рівноправності чоловіків та жінок. Хто хоче отримати громадянство за прискореною процедурою, має знати німецьку мову на високому рівні та мати "особливі досягнення в інтеграції". Ті, хто одружився з німецьким громадянином, можуть отримати громадянство через три роки проживання.

Проте, не всі українці зможуть скористатися прискореною процедурою отримання громадянства, навіть якщо вони прожили у Німеччині три роки. Це стосується осіб, які прибули до країни як біженці та отримали тимчасовий статус. Для отримання німецького громадянства їм потрібно буде отримати інший статус, такий як закінчення освіти, отримання Blue Card або постійного дозволу на проживання.

Особам, які бажають отримати німецьке громадянство, необхідно отримати правовий статус у Німеччині, знати мову, мати фінансову самостійність та виконувати інші вимоги. Однак, стосовно прискореної процедури, потрібно мати особливі досягнення в інтеграції та знання мови на високому рівні. Деякі особи можуть отримати громадянство через три роки проживання в країні, але заявки на отримання громадянства розглядатимуться в порядку черги і можуть зайняти довше, особливо через великий потік заявок. Українці, які прибули як біженці, не зможуть скористатися прискореною процедурою отримання громадянства через тимчасовий статус.