ISW проаналізував, чому наступ РФ на Харківщині "не вдався"

ISW проаналізував, чому наступ РФ на Харківщині

Російські окупанти зустріли втручання на півночі Харківщини і це негативно вплинуло на їхню успішність, повідомили у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Згідно з аналітиками, через зазначене втручання російське командування не встигло підтягнути заплановану кількість військових на цю територію. На момент початку операції 10 травня особової склад та резерви російського Північного угруповання військ на кордоні з Україною становили близько 35 тисяч воїнів. Однак, окупанти планували зібрати в цьому районі від 50 до 70 тисяч військових.

Ймовірно, російські війська рушили у наступ раніше запланованого графіка, очікуючи, що прийдешня військова допомога зі строни Західних країн ускладнить їх завдання. Однак через нестачу сил темпи російського наступу зменшилися.

Командування РФ очікує на підкріплення для розпочатку другого етапу операції залученням від 50 до 70 тисяч солдатів, як того вимагали початкові плани

Метою російського угруповання в Харківській області, ймовірно, є створення "буферної зони" та просування артилерії по Харкову. Однак навіть за максимальною чисельністю російських сил, їхній потенціал недостатній для успішного оточення або захоплення обласного центру.

Уповільнення темпів наступу може надати Збройним силам України можливість для контрнаступу та повного витіснення окупантів із північних районів Харківщини.

Згідно з повідомленням Генштабу ЗСУ від 24 травня, українські військові вже проводять контрнаступальні дії в Харківській області.

Читайте також: