Китай відмовився купувати російський СПГ без знижок

Китай відмовився купувати російський СПГ без знижок
Китай відмовився купувати російський СПГ без знижок

Китайські покупці скрапленого газу вимагають знижок на вантажі з Росії навіть від компаній, не занесених до санкційних списків.

За інформацією порталу Natural Gas World, найбільший виробник скрапленого природного газу в Росії - компанія "Новатек", з квітня цього року знаходить покупців на свій газ в Китаї, оскільки санкції ускладнили експорт з проєкту "Арктик СПГ-2".

Однак, для отримання угоди, "Новатек" довелося піти на поступки за ціною, хоча ця компанія не є об'єктом санкцій США. Китайські покупці очікують знижки, оскільки це російський вантаж.

Китайське представництво "Новатеку" вдалося продати 75 тисяч тонн газу, з яких 60 тисяч тонн придбала Beijing Gas Group.

Ціна російського трубопровідного газу, який постачається до Китаю, є значно нижчою, ніж для європейських споживачів. В Європі платять 400 доларів за тисячу кубометрів, тоді як у Китаї ціна становитиме 260 доларів за тисячу кубометрів. Однак, Китай вимагає отримувати газ за внутрішньоросійськими цінами - близько 60 доларів за тисячу кубометрів.

Більшість китайського імпорту СПГ з Росії здійснюється з Ямалу, який контролює "Новатек". Окрім того, частка китайських компаній у Ямальському проєкті складає 20% та 9,9%.

Джерело: Економічна правда

Читайте також