Країна ЄС готує неприємний сюрприз українським біженцям

Міоліри формату html та абзаци

Влада Ірландії планує внести зміни до програми прихистку від біженців з України, щоб зменшити їх потік. Введення оплати за проживання та скорочення соціальних виплат має стати однією з найближчих реформ, які підтвердив прем'єр-міністр Лео Варадкар, пише The Irish Times.

Планується, що ці заходи будуть запроваджені до кінця поточного року. Деталі нововведень ще не узгоджені, і для впровадження будь-яких змін виплати потребуватимуть законодавчого підтвердження. Однак, згідно зі словами Варадкара, обидва заходи будуть введені одночасно.

Прем'єр-міністр переконаний, що українці, що приїздять до Ірландії, матимуть можливість отримати підтримку та допомогу, але ситуація зі значним потоком біженців вимагає прискорення прийняття заходів для полегшення навантаження на розміщення та інші фактори. Про це він заявив під час свого візиту до Південної Кореї.

Введення нових правил щодо соціальних виплат та оплати за проживання має на меті сповільнити прихід біженців з України до Ірландії. За даними уряду, щотижня українські біженці в'їжджають до країни в кількості від 500 до 800 осіб, з яких близько третини вже пройшли тимчасовий захист в інших європейських країнах. Загалом, Ірландія надала притулок близько 100 тисячам українців.

Лео Варадкар зазначив, що влада повинна враховувати практику інших європейських країн у наданні допомоги українським біженцям. Він наголосив, що подібні програми не повинні передбачати необмежене державне житло.

Прем'єр-міністр підкреслив, що проблема дефіциту житла нині актуальна для Ірландії, оскільки деякі біженці досі розміщуються у наметових таборах та контейнерах.

За даними уряду, близько 14 тисяч українських біженців вже працевлаштувалися в Ірландії. Також розглядається можливість змінити правила соціальних виплат з метою стимулювання українців до більш активного працевлаштування.

Раніше повідомлялося, що українські біженці в Ірландії можуть втратити житло, яке надається їм, якщо вони поїдуть додому або відправляться у подорож по країні. Останнім часом термін проживання в даних умовах було скорочено до нуля днів.

Українцям, які перебувають в Ірландії, надають державне житло на три місяці, після чого вони зобов'язані самостійно забезпечити себе житлом у приватному секторі або взяти в оренду майно за допомогою програми "Пропонуй житло". Така зміна має надати Ірландії можливість відповідати стандартам інших країн ЄС.