Кулеба – країнам Азії: уникнути зіткнення цивілізацій все ще можливо

Кулеба – країнам Азії: уникнути зіткнення цивілізацій все ще можливо

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав країни Азії зайняти чітку позицію на підтримку України та статуту Організації Об'єднаних Націй в розв'язаній Росією війні.

Кулеба наголосив, що російська агресія проти України має негативні наслідки для Азії та всього світу. Але "уникнути зіткнення цивілізацій все ще можливо". Про це він заявив під час онлайн-виступу на заході Азійського центру Гарвардського університету, передає пресслужба МЗС.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Міністр підкреслив, що держави азійського регіону вибороли незалежність, перемогли імперіалізм, віднайшли власний голос і втілили економічне диво, подолавши бідність. Але тепер "імперіалізм РФ вже не просто стукає у двері, а вибиває їх".

"Два слова, які я чую від азійських колег дещо частіше, ніж хотілося б, це "солідарність" та "нейтральність". Вони... декларують нейтральність щодо нас та Росії. Водночас про жодну нейтральність не може бути мови, коли йдеться про агресію, вбивства, терор, зґвалтування, мародерства і масові звірства", наголосив Кулеба.

Він переконаний, що Росія програє війну не лише проти України, але і "проти сучасності, розуму та здорового глузду".

"Російська війна проти України несе лише погані новини для всіх у світі. Українці страждають найбільше, але російська агресія також руйнує життя, економіки та надії людей у багатьох регіонах. Саме тому Росію необхідно зупинити", зауважив міністр.

Китай від лютого 2022 року заявляє про свою "нейтральну" позицію щодо війни Росії проти України. Її Пекін називає "українською кризою". Нещодавно міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган заявив, що його країна має намір просувати мирні переговори для "врегулювання" війни в Україні у координації з Росією.