Меркель висловилася про "дружні стосунки" з РФ та завершення війни в Україні

Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель зробила нову заяву про необхідність переговорів для закінчення війни в Україні.

На Лейпцизькому книжковому ярмарку вона також виправдала дружні стосунки з Росією під час свого перебування на посаді, повідомляє Welt.

Коментуючи можливість завершення війни в Україні, колишня канцлерка сказала, що не потрібно "надто звужували свої думки", натякаючи на переговори. Вона також виправдала політиків, які закликають до переговорів.

"Це не завжди люди, які говорять по-путінськи", ‒ сказала Меркель.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Вона також визнала, що її дружні стосунки з Росією пов'язані з дешевим газом, який Берлін був вимушений купувати.

"Я б краще воліла, щоб газ імпортувався з Великої Британії та Норвегії, як ми робили раніше, та Нідерландів. Але їх уже не було. Питання для нас було: дорожчий СПГ ‒ на третину дорожчий ‒ чи дешевший російський газ", ‒ додала Меркель.

При цьому вона запевнила, що зробила достатньо, аби війни в Україні не було.

"Той факт, що це не вдалося, не є доказом того, що це було неправильно", ‒ сказала Меркель.

Переговори у нормандському форматі провалились ще у 2015 році. Насамперед через те, що Німеччина тоді не змогла стати нейтральним посередником. Однак, були й інші причини. Про це розповів колишній посол України в Німеччині, а нині заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник.

За словами Мельника, зволікання уряду Німеччини з передачею зброї Україні на початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації було спричинене низкою факторів. Найголовнішим було те, що німці не хотіли бачити Київ повноправним суб'єктом, який може боротися.