Мобілізація: замість "обмежено придатний" можуть запровадити 5 нових статусів

В Україні можуть замінити статус "обмежено придатних"

2 квітня президент Володимир Зеленський підписав зміни до деяких законів про права військових і поліцейських на соціальний захист. Перед тим ці зміни, серед яких і скасування обмеженої придатності, схвалив парламент.

За наступні дев'ять місяців, починаючи з травня, обмежено придатні мають пройти повторну військово-лікарську комісію (ВЛК) і медики вирішать – придатні чи непридатні вони для військової служби.

Упродовж цього часу виникло питання, як класифікувати обмежено придатного – до придатних чи непридатних. Медики не мають потрібної інформації, так як міністерство оборони не внесло зміни до наказу про ВЛК.

Відповідно до запиту ВВС Україна, запропоновані зміни в новому наказі про ВЛК передбачають п'ять статусів: непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку; непридатні з переоглядом через 6-12 місяців; тимчасово непридатні, які потребують лікування, відпустки чи звільнення; придатні; придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦП та СП, вищих військових навчальних закладах та установах.

Правозахисники вважають, що проміжний статус потрібен, так як хворі люди не можуть бути так само придатні, як здорові, без ризику для здоров'я від виконання бойових завдань.

Інакше багатьох треба буде звільнити, тобто визнати непридатними, або "піти на злочинні дії" і відправляти їх у бойові дії, попри здоров'я – зазначає Любов Галан, голова правозахисного центру для військових "Принцип".

Залишається багато невідомих питань щодо нових правил: чи будуть знайдені посади для колишніх обмежено придатних, що будуть робити ті, хто зараз обіймає посади в забезпеченні, ТЦК тощо. Чи означає це, що колишні обмежено придатні будуть переважно працювати в офісних умовах, а придатні – ближче до передової?