Мобілізовані у регіонах можуть отримати значні доплати: де та скільки пропонують

Українська місцева влада надає перевагу громадянам, які вступають до ЗСУ, виплачуючи їм грошову допомогу. Такі ініціативи вже діють у Києві та інших областях. Про це повідомив Oboz.ua.

Київ та область

Київська міська влада передбачила 50 млн грн у міському бюджеті для допомоги мобілізованим. Жителі Києва, які вступили до ЗСУ після 1 грудня 2023 року, можуть отримати одноразову виплату у розмірі 30 тис. грн. Мобілізовані громадяни можуть отримати гроші одразу після призову до військових частин завдяки спрощеному процесу оформлення допомоги. Крім того, ті, хто укладає контракт добровільно з ЗСУ, також можуть розраховувати на 30 тис. грн.

Львів

У Львові міська влада обіцяє найбільшу одноразову виплату мобілізованим - 50 тис. грн на особу. Але цю суму можуть отримати лише ті, хто укладає контракт добровільно з Десантно-штурмовими військами чи морською піхотою ЗСУ. Крім того, у Львові існує комплексна програма соціальної підтримки, за якою мобілізовані громадяни можуть отримати 25 тис. грн грошової допомоги.

Одеса

Міська рада Одеси автоматизувала процес виплат мобілізованим. Громадяни, які вступають до ЗСУ, можуть отримати 20 тис. грн. На ці цілі у міському бюджеті на 2024 рік виділено 20 млн грн. Кошти доступні як мобілізованим, так і контрактникам.

Харківська область

У Богодухівській громаді Харківської області мобілізовані можуть отримати по 50 тис. грн. Гроші доступні не тільки місцевим жителям, а й внутрішньо переміщеним особам, зареєстрованим у громаді. У Першотравневій громаді також виплачують 20 тис. грн. Фінансова допомога може бути отримана громадянами, зареєстрованими у громаді, а також внутрішньо переміщеними особами.

Полтава

У Полтаві міська рада прийняла рішення виплачувати мобілізованим до ЗСУ по 10 тис. грн. Для отримання цих коштів громадянам потрібно звернутися до органів соціального захисту населення з відповідними заявами.

Чернігів

У Чернігові мобілізовані можуть отримати грошову допомогу у розмірі 15 тис. грн. Ця програма є прямою підтримкою для мобілізованих мешканців. Фінансування здійснюється через Департамент соціальної політики.

Також, в Міноборони внесли зміни до Розкладу хвороб, звідки видного, що військово-лікарські комісії (ВЛК) оцінюють придатність до служби та встановили проходження її обмежено придатним. Тепер обмежено придатні особи, які є "спірними статтями" стануть повністю придатними до служби у ЗСУ, зокрема це стосується чоловіків з вірусними гепатитами, ВІЛ та хворобами психіки.

Читайте також:

  • Мобілізація в Україні: скільки людей ще потрібно ЗСУ
  • Буданов висловився про мобілізацію та пояснив, чому її не уникнути