Нацбанк замінить одну з купюр на новішу: які гривні "застаріли"

Купюра гривні замінена на нову
Купюра гривні замінена на нову

Національний банк України починає вилучення банкнот 500 гривень старого зразка з обігу з 1 серпня. Це робиться для їх заміни на нові банкноти, які випущені після 2014 року.

У повідомленні прес-служби НБУ сказано: "Старі банкноти 500 гривень поступово зникатимуть з обігу і замінятимуться більш сучасними і захищеними банкнотами цього ж номіналу".

Попри це, старі банкноти все ще можуть використовуватись для здійснення платежів, і немає обов'язку обмінювати їх в банку.

Це рішення Нацбанку прийнято з метою підвищити якість готівки в обігу, оскільки старі банкноти вже більше 18 років перебувають в обігу разом з новішими банкнотами. Відновлення якості готівки – головна мета цього рішення.

З 1 серпня 2024 року, банки в Україні не будуть видавати старі банкноти 500 гривень клієнтам, і НБУ також перестане показувати їх у своїх касах.

Банкноти, які перекочують у банки, щодо них буде прийнято рішення про їх вилучення з обігу і передачу в НБУ для перерахування і утилізації.

Варто зазначити, що заміна старих банкнот на нові з посиленим захистом не вплине на готівкові операції громадян. Їм не потрібно додатково думати про обмін банкнот.

Читайте також