Найкращі фільми про маніяків: ТОП за рейтингом

Постери фільмів про маніяків
Постери фільмів про маніяків

Окрему популярність за останні роки отримали фільми про маніяків. Саме такі вбивці та їх історії найбільш актуальні. Проте найкращі фільми про маніяків можна знайти й доволі старі, тому такий ТОП буде неймовірно різноманітними. Також фільми про маніяків часто засновані на реальних подіях, що ще більше лякає. 

Розглядаючи ТОП фільмів про маніяків, варто врахувати й ті, що вийшли цікавими, проте мають доволі низький рейтинг. Таке також буває часто, адже глядачі мають часто іншу думку, ніж критики. 

Найкращі фільми про маніяків 

Тема серійних вбивць, маніяків та психопатів завжди привертала увагу кінематографа. Історії про людей, які переступають межу між нормальним життям і жахом, зачіпають глядачів своєю атмосферою напруги та психологічного аналізу. Фільми про маніяків часто базуються на реальних подіях або досліджують теми психологічних розладів і мотивацій. 

фільми про маніяків

Варто також врахувати, що такі фільми ніколи не можна дивитись з дітьми. Навіть, якщо немає основ про реальні події. Також варто ставитись до таких фільмів з обережністю. В них багато кривавих сцен та жорстокості. Навіть не всі дорослі можуть винести таке на екрані. 

"Мовчання ягнят" (The Silence of the Lambs, 1991)

Цей фільм є класикою серед стрічок про серійних вбивць. Ганнібал Лектер, один із головних героїв, залишається одним із найвідоміших кіноманіяків. Він блискучий психіатр, але водночас і холоднокровний вбивця, який пожирає своїх жертв. Молодий агент ФБР Кларісс Старлінг звертається до нього за допомогою, щоб зловити іншого серійного вбивцю, на прізвисько Буффало Білл.

що подивитись про маніяків

Цей фільм запам'ятався видатною акторською грою Ентоні Гопкінса і Джоді Фостер, а ще атмосферою психологічного трилера, яка тримає в напрузі до кінця. Стрічка також нагороджена п'ятьма преміями "Оскар".

"Сім" (Se7en, 1995)

Напружений кримінальний трилер від режисера Девіда Фінчера, в якому детективи Міллс і Сомерсет розслідують серію вбивств, пов'язаних із семи смертними гріхами. Кожне нове вбивство є жорстокою ілюстрацією одного з гріхів, а сам маніяк, Джон Доу, виявляється набагато небезпечнішим, ніж здається на перший погляд.

Переваги сюжету: 

  1. Оригінальний сюжет, побудований на символах смертних гріхів.

  2. Напружена атмосфера і неочікуваний фінал.

  3. Відмінна гра Бреда Пітта, Моргана Фрімена і Кевіна Спейсі.

рейтинг фільмів про маніяків

Фільм вийшов цікавим та трагічним. 

"Американський психопат" (American Psycho, 2000)

Цей фільм, знятий за однойменним романом Бретта Істона Елліса, розповідає про успішного бізнесмена Патріка Бейтмана, який веде подвійне життя. З одного боку, він бездоганний працівник і еліта суспільства, з іншого – жорстокий вбивця, який знаходить задоволення у вбивствах.

Відрізняється стрічка культовою роллю Крістіана Бейла, іронічним поглядом на світ багатих і успішних, та глибоким дослідженням мислення психопатів. 

"Зодіак" (Zodiac, 2007)

Фільм Девіда Фінчера, заснований на реальних подіях, розповідає про полювання на одного з найвідоміших серійних вбивць США – Зодіака, який тероризував Сан-Франциско в 60-х і 70-х роках. Журналісти та детективи протягом багатьох років намагаються розкрити його особу, але він постійно вислизає.

що подивитись із ТОПа про маніяків

Чому варто подивитися цю стрічку:

  1. Ретельне відтворення реальних подій і атмосфери того часу.

  2. Захопливий сюжет, що тримає в напрузі від початку до кінця.

  3. Вражаюча гра Джейка Джилленгола, Роберта Дауні-молодшого і Марка Руффало.

Запам'яталась стрічка глядачам відкритою кінцівкою, адже в реальності цей вбивця так і не був пійманим. 

"Психо" (Psycho, 1960)

Альфред Гічкок створив один із найвідоміших фільмів жахів усіх часів. Історія про мотель, в якому працює Норман Бейтс – спокійний і тихий чоловік, який насправді ховає жахливий секрет. Його мотивації, пов'язані з психічними розладами, стали каноном для жанру.

Це ікона кінематографа, що встановила стандарти для жанру трилера і жахів. Фільм став унікальним, та вже давно. Окремо варто відзначити музичний супровід і сцена в душі стали культовими. Загалом у стрічці є глибоке дослідження теми психічних розладів.

"Техаська різанина бензопилою" (The Texas Chainsaw Massacre, 1974)

Цей фільм відкрив світові одного з найбільш моторошних кіноманіяків – Шкіряне Обличчя. Група друзів потрапляє в пастку до родини канібалів, де на них чекає низка жахливих подій. Фільм став піонером жанру слешерів і досі вважається класикою хорору.

У фільмі реалістичний і шокуючий для свого часу підхід до показу насильства. Саме він мав вплив на жанр слешерів і на формування сучасних фільмів жахів. Загалом, стрічка вийшла атмосфера та такою, що лякає від початку і до кінця. 

"Ганнібал" (Hannibal, 2001)

Це продовження "Мовчання ягнят" знову розповідає про Ганнібала Лектера, який цього разу перебуває на свободі і продовжує свою небезпечну гру. Фільм не має тієї ж психологічної глибини, як перша частина, проте залишається цікавим для шанувальників жанру завдяки грі Ентоні Гопкінса.

що подивитись про серійних убивць

Чому варто подивитися цю стрічку: 

  1. Подальший розвиток персонажа Ганнібала Лектера.

  2. Захопливі сцени переслідування і боротьби.

  3. Відмінний акторський склад, включаючи Джуліанну Мур і Рея Ліотту.

Фільм вийшов, як вдале продовження. 

"Колекціонер" (The Collector, 1965)

Фільм розповідає про тихого і невпевненого чоловіка на ім'я Фредді, який викрадає молоду жінку, щоб зробити її своєю "колекцією". Його мотивації полягають не в насильстві, а в спробі нав'язати свою волю і змусити полюбити його.

Чому варто подивитися цю стрічку:

  1. Психологічна гра між жертвою і викрадачем.

  2. Напружена атмосфера, побудована на взаємодії двох персонажів.

  3. Аналіз теми влади і контролю.

Фільм має чимало жахливих моментів, та один із самих кривавих в цьому списку. 

"Монстр" (Monster, 2003)

Це біографічний фільм про життя Айлін Ворнос, однієї з найвідоміших жінок-серійних вбивць в історії США. Вона вбивала чоловіків, які користувалися її послугами як повії, і врешті-решт була засуджена до смертної кари. Фільм детально показує її життя, мотивації і страждання.

Чому варто подивитися стрічку:

  1. Захоплююча гра Шарліз Терон, яка отримала за цю роль "Оскар".

  2. Глибокий аналіз особистої трагедії і моральних дилем.

  3. Підтвердження того, що серійні вбивці можуть бути не тільки чоловіками.

Варто зазначити, що фільм отримав неоднозначні відгуки критиків і глядачів. 

Читайте також