НАТО створить структуру з підтримки безпеки та підготовки України

Структура підтримки безпеки та підготовки НАТО для України
Структура підтримки безпеки та підготовки НАТО для України

НАТО створює структуру для підтримки України

НАТО прийняв рішення про створення структури з підтримки безпеки та підготовки для України (NSATU), яка буде діяти в країнах Альянсу. Це було оголошено на саміті НАТО в Вашингтоні.

Окрім цього, НАТО надасть мінімальне базове фінансування в розмірі 40 мільярдів євро на наступний рік. Ця декларація міститься в офіційному заяві саміту.

NSATU буде координувати постачання військового обладнання та навчання для України від членів Альянсу та його партнерів. Її головна мета - забезпечити стійку та узгоджену підтримку, щоб в Україні була доступна безпекова допомога.

NSATU, яка буде функціонувати в країнах Альянсу, підтримуватиме самооборону України відповідно до міжнародного статуту ООН. Ця структура не стане стороною конфлікту для НАТО, але допоможе забезпечити трансформацію сил безпеки та оборони України, щоб вона могла інтегруватись з НАТО.

На саміті НАТО було оголошено про зобов'язання надавати довгострокову допомогу Україні в створенні сильних сил, які зможуть протистояти російській агресії. Члени Альянсу мають наміри внести пропорційні внески, що складатимуть мінімальне базове фінансування в розмірі 40 мільярдів євро на наступний рік, а також забезпечити постійну підтримку в питаннях безпеки.

Зобов'язання включають витрати, пов'язані з постачанням військового обладнання, наданням допомоги та навчанням для України. Це включає закупівлю техніки, матеріальну допомогу, логістику та транспортування військової техніки, підготовку військових, оперативні витрати по підтримці України, інвестиції в оборонну інфраструктуру та підтримку українського ОПК, а також фінансування трастових фондів НАТО для України, включаючи нелетальну допомогу.

Також буде посилено створення Спільного центру аналізу, підготовки та навчання Україна-НАТО (JATEC), який буде відігравати важливу роль у співпраці між Україною та НАТО для вивчення та застосування уроків з російсько-українського конфлікту та підвищення спільної дії.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також