Не F-16: Польща розгляне передачу Україні інших винищувачів

Не F-16: Польща розгляне передачу Україні інших винищувачів

Польща розглядатиме питання передавання Україні бойових літаків МіГ-29, які є на озброєнні польської армії.

У випадку формування широкої авіаційної коаліції щодо F-16 Варшава приєднається і до неї. Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю "Укрінформу".

За його словами, підготовка пілота, який обслуговуватиме винищувач F-16, буде "довготривалим процесом" і потребує "довгих місяців".

Натомість якщо Києву надавати літаки МіГ-29 чи Су, українські пілоти "готові літати на них практично відразу", відзначив польський президент.

"Насправді вони могли б на них просто відразу полетіти додому. Тому, без сумніву, якщо буде передано літаки МіГ-29, то вони зможуть негайно посилити захист України, і це дуже важливо. Звичайно, дуже мало країн НАТО має літаки МіГ. У нас ще є кілька таких літаків, і ми розглядатимемо це питання", сказав Дуда.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Він додав, що у питанні надання Варшавою Україні винищувачів F-16 є проблема. Пояснив, що у Польщі таких суден "просто замало, беручи до уваги масштаби і загальний потенціал країни".

Зараз Варшава очікує на літаки F-35 і FA-50, закуплені у США та Південній Кореї.

"Для нас це складний момент, адже ми самі очікуємо на літаки. Звичайно, якщо серед країн НАТО буде створено широку авіаційну коаліцію, то ми, безумовно, також приєднаємося до неї. Але рішення, за якою формулою це відбудеться, ми маємо обговорити з нашими союзниками", підсумував Дуда.

Офіс президента сподівався, що зустріч представників країн-союзників України у форматі "Рамштайн" 14 лютого буде "авіаційною". Проте рішень про надання Україні винищувачів не було за результатами "Рамштайну".

9 лютого керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що питання далекобійної зброї та винищувачів для України вже "вирішене". Згодом допис відредагував.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що "почув від лідерів деяких держав у Європі про готовність надавати нам необхідну зброю, зокрема й літаки".

9 лютого лідери держав ЄС на саміті в Брюсселі не дали Зеленському зобов'язань щодо постачання винищувачів, за даними ЗМІ.

Читайте також: