Німеччина збільшить соцдопомогу українцям, але багатьох можуть позбавити виплат

Уряд ФРН збільшує соціальну допомогу українцям, але може припинити виплати незробітним

Уряд ФРН з 1 січня 2024 року підвищує на 12% соціальну допомогу українцям, але деякі біженці можуть втратити виплати. Водночас міністр праці ФРН Хубертус Хайль заявив, що українцям, які відмовилися від праці, буде скасована допомога - принаймні на два місяці.

Для людей, які знаходяться на соцзабезпеченні, але не працюють, держава буде покривати лише витрати на проживання та комунальні послуги. Після двох місяців центр зайнятості повинен перевірити ситуацію і запропонувати одержувачу допомоги нову роботу. Якщо відмова повторюється, можуть бути застосовані санкції.

Міністерство праці ФРН підготувало законопроєкт, який згодом буде розглядатися в Бундестазі. Закон має набути чинності з початку січня. Якщо він буде успішним, то це може привести до заощаджень у розмірі півмільярда євро на рік.

Найгірша ситуація з дітьми українських біженців склалася у Італії і Німеччині

Діти українських біженців вилучають за кордоном, зокрема, у Німеччині та Італії. За словами Уповноваженого Верховної Ради із прав людини Дмитра Лубінця, деяких дітей все ж вдається повернути, але ситуація є найбільш проблемною саме в цих країнах.

Проблема полягає в тому, що в Україні офіційний опікун не є офіційним опікуном на території ЄС, згідно з національним законодавством країн Європи. Інші країни мають іншу процедуру, де представники встановлюються лише за рішенням суду.