ПФУ не доплатив українцям пенсії на 70 млрд гривень, - Лубинець

Пенсії не виплачено: 70 млрд. грн
Пенсії не виплачено: 70 млрд. грн

Заборгованість держави за судові рішення щодо пенсій склала понад 70 млрд грн.

Держава заборгувала понад 70 млрд грн. щодо пенсійних виплат у результаті судових рішень за період з 2013 року. Таку інформацію наводить уповноважений з прав людини Дмитро Лубинець.

Виникла проблема через значні зміни у законодавстві, які вплинули на методику розрахунку пенсій. Це призвело до масових звернень громадян до судів з метою відновлення своїх прав на належні пенсійні виплати.

Однак Пенсійний фонд України (ПФУ) систематично не виконує судових рішень через відсутність фінансування. У спробі вирішити ситуацію у 2023 році на погашення заборгованості було виділено 360 млн. грн., що дозволило виконати лише 6586 судових рішень. Але у 2024 році виплати поки не почалися через незатвердження бюджету ПФУ.

За словами Лубинця, держава наразі не може відразу погасити всю заборгованість. Повне виконання судових рішень можливе лише за належним бюджетним призначенням.

Одночасно уряд повідомив про плани оновлення пенсійної системи, включаючи впровадження бальної системи нарахування пенсій. Ця реформа спрямована на вирівнювання нерівностей між пенсіонерами різних років виходу на пенсію.

Автор статті висловив сподівання, що при розробці нової концепції пенсійної реформи Міністерство соціальної політики та Уряд врахують недоліки попередніх реформ, що дозволить зробити пенсійну систему більш справедливою та прозорою.

Нагадаємо, раніше було повідомлено, що українці масово подають позови до суду через низькі пенсії, а Пенсійний фонд України програв тисячі справ.

Читайте також