Плавучі електростанції: експерт назвав недоліки енергооб'єктів

Плавуча електростанція під час експлуатації
Плавуча електростанція під час експлуатації

Україна розглядає можливість отримання електроенергії з плавучих електростанцій, проте є проблеми, що ускладнюють цей процес.

За словами директора енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимира Омельченка, ринок плавучих електростанцій не є широко розвинутим у світі. Найбільш активно такі судна використовують у малорозвинених країнах Західної Африки, де проблеми з енергопостачанням через недостатню кількість електростанцій.

"В Україні особлива ситуація. Я думаю, що навіть невеликий додатковий обсяг генерації електроенергії нам би знадобився. В даному випадку це може бути не більше 500 МВт, що теж було б непогано", - сказав експерт.

Проте є три ключові проблеми на шляху реалізації цієї ідеї. Перша - захист суден від обстрілів ракетами та дронів, оскільки росіяни вже неодноразово атакували зерновози в морі й можуть вдарити по енергетичному судну.

Друга проблема - висока вартість електроенергії, що може генеруватися цими суднами. За прогнозами експерта, вона може бути вдвічі або навіть втричі дорожчою, ніж ринкова ціна в Україні.

Третя проблема - підключення суден до електричних мереж. Для цього необхідні підготовлені підстанції та трансформатори, які зможуть передавати необхідну потужність.

"Якщо ці проблеми будуть вирішені, то це було б непоганим рішенням для України. Але передбачити, коли і як це буде реалізовано, зараз неможливо", - сказав Омельченко.

Читайте також