Постпред Угорщини: другої міжурядової конференції ЄС - Україна цьогоріч не буде

Постпред Угорщини: другої міжурядової конференції ЄС - Україна цьогоріч не буде

Угорщина, яка з 1 липня стане головуючою в Раді ЄС на пів року, оголосила, що не планує проводити другу міжурядову конференцію з Україною та Молдовою у 2024 році.

Про це повідомив постійний представник Угорщини при ЄС Балінт Одор під час брифінгу в Брюсселі.

Перші міжурядові конференції Євросоюзу з Україною і Молдовою заплановані на 25 червня. Вони будуть офіційним стартом переговорів про вступ цих країн до ЄС. Згідно зі словами представника Угорщини, на конференції будуть ухвалені переговорні рамки, але не очікується інших важливих кроків у напрямку вступу цих країн.

У той же час, як головуюча в Раді ЄС, Будапешт ставить перед собою завдання "збалансувати" процеси розширення ЄС. Крім активізації дій Євросоюзу щодо Західних Балкан, Будапешт також має намір закрити якомога більше переговорних блоків із країнами-кандидатами з цього регіону.

"Ми хочемо скористатися імпульсом, ми бачимо, що можемо прискорити процес вступу країн Західних Балкан", - сказав посол. - "Ми занадто довго чекали".

Також Балінт Одор висловив сподівання, що в найближчі пів року відбудеться саміт ЄС-Західні Балкани.

Брифінг, що відбувся в Брюсселі, був присвячений пріоритетам Угорщини як голови в Раді ЄС. Запитаний про ставлення до Росії, яка веде агресивну війну проти України, та допомогу Києву, постійний представник Угорщини відповів, що Будапешт буде враховувати розвиток подій та включатиме всі необхідні аспекти у свій порядок денний.

Серед пріоритетів Угорщини не було згадано "підтримку України", але були перераховані такі сфери, як конкурентоспроможність Євросоюзу, економічні відносини з третіми країнами, полегшення адміністративного тягаря, оборонна політика, співпраця у сфері закупівель озброєнь.

Джерело: DW

Читайте також: