Пов'язали хабарників, які наживалися на "зерновій угоді"

Служба безпеки України ліквідувала в Одеській області корупційну схему, пов'язану із "зерновою угодою".

Учасники оборудки у Головному управлінні Держпродспоживслужби вимагали гроші з представників компаній, які експортують українську агропродукцію, повідомила 27 березня пресслужба СБУ.

"За хабарі вони гарантували зернотрейдерам безперешкодне отримання фітосанітарних сертифікатів відповідності їхньої продукції. За відмову сплачувати "данину" погрожували максимально затягувати бюрократичні процедури. Співробітники СБУ поетапно задокументували два епізоди отримання майже 400 тис. у гривневому еквіваленті посередником, якого посадовці залучили для передачі хабарів", ідеться в повідомленні.

За кожну тонну експортованої продукції учасники схеми вимагали "данину" у розмірі 40 американських центів.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

СБУ задокументувала передачу посереднику чергового "завдатку" в сумі $2,5 тис. Наразі йому повідомили про підозру. Із осені 2022 року по 21 березня 2023 року, перебуваючи в місті Ізмаїл Одеської області, він вимагав та одержав неправомірну вигоду для себе в розмірі $12,2 тис.

"За ці кошти підозрюваний обіцяв вплинути на прийняття рішень службовими особами ДУ "Одеська обласна фітосанітарна лабораторія" та ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області щодо видачі фітосанітарних сертифікатів на експортовану приватним підприємством кукурудзу", звітує відомство.

Слідчим суддею підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 993 080 грн.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Суд арештував приховані активи дружини підозрюваного у державній зраді екснардепа Віктора Медведчука на понад 440 млн грн.

Оксана Марченко підозрюється у фінансуванні російських окупаційних угруповань. Рішення суду стосується 6,8% акцій ПАТ "Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь" ім. А.М. Кузьміна" в Запоріжжі, якими Марченко володіє через три офшорні компанії. Це стратегічно важливе підприємство спеціалізується на промисловому виробництві майже 1 тис. видів сталі та металовиробів.