Рада звільнила Резнікова з посади міністра оборони

Верховна Рада України сьогодні звільнила з посади міністра оборони України Олексія Резнікова.

За відповідне рішення проголосували 327 депутатів, проти чотири, 11 утримались.

Перед тим Рада заслухала звіт Резнікова про роботу на посаді міністра.

Олексій Резніков напередодні повідомив, що подав заяву про відставку "на виконання рішення президента".

Міністром оборони Резніков був із 4 листопада 2021 року. На період його каденція припав початок розв'язаної Росією повномасштабної війни проти України.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Завдяки винятковій стійкості українського народу, високому професіоналізму та героїзму Сил оборони України, єдності влади та суспільства, а також міжнародній підтримці, наша країна понад 550 днів дає гідну відсіч повномасштабній російській агресії", ‒ йдеться у заяві Резнікова про відставку.

Разом з тим Резнікова на посту міністра супроводжували корупційні скандали. Так, у січні 2023 року ЗМІ опублікували розслідування про закупівлю харчів для військових частин ОК "Північ" за цінами у двічі-тричі вищими ніж у роздрібних магазинах столиці. Йшлося про угоду на 13,16 млрд грн.

Особливого розголосу набула закупівля Міноборони яєць по 17 гривень за штуку.

Тоді реакція Резнікова та посадовців Міністерства постійно змінювалась: від повного заперечення та звинувачень журналістів у підриві обороноздатності України до прийняття та обіцянок покарати винних. У Міністерстві оборони відбулась низка кадрових змін.

У травні 2023 року Держаудитслужба підсумувала результати перевірки в рамках розслідування можливих зловживань Міноборони та інших військових органів, в ході якої зафіксували велику кількість порушень, а також підтвердили факт купівлі яєць по 17 грн.

А в серпні 2023 року журналісти опублікували розслідування про придбання за суттєво завищеними цінами одягу для військовослужбовців. Невідповідність документів вперше виявили митники у Молдові на етапі доставки першої партії одягу восени 2022 року, через що вантаж затримали. Однак, згодом відпустили на прохання Міноборони. Сам Резніков своєї вини не визнає.

Минулого тижня намір звільнити Олексія Резнікова з посади міністра оборони України офіційно підтвердив президент Володимир Зеленський.

Глава держави наголосив, що Міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством в цілому. Очолити Міністерство має Рустем Умєров, заявив президент.