Ризики, провали та успіхи першого тижня українського наступу

Ризики, провали та успіхи першого тижня українського наступу

Україна почала наступ на добре укріплені російські позиції на півдні та сході. Ризик для ЗСУ, що будуть надто ослаблені, коли пробуються до основних ліній укріплень ворога, і у них буде замало сил, щоб їх прорвати. Але поки що Київ задіяв лише 3 із 12 бригад, і ще зарано підбивати підсумки, кажуть аналітики. Також ЗСУ бракує прикриття авіації. Україна намагається зробити те, що не вдавалося ніколи раніше - вести широкомасштабний наступ із застосуванням бронетехніки без панування в небі проти супротивника, що окопався. В успіхах і випробуваннях першого тижня українського контрнаступу розбиралася Gazeta.ua.

Важкий прорив російських ліній оборони на півдні

Після тижня важких боїв на контрнаступ Києва чекають справжні випробування. Українські війська дещо на віддалі від основної лінії оборони Росії, а основна частина сил, підготовлених до наступу, все ще наготові, пише Reuters.

Україна завдала ударів у двох місцях вздовж фронту минулого тижня, розпочавши основну фазу довгоочікуваної операції, та повідомила про сім звільнених сіл.

Ризик українців - до того, як дістануться російської лінії оборони, зазнають занадто багато втрат, і буде дуже важко її пробити

"З обох боків багато зводиться до виснаження. Ризик українців у тому, що до того, як дістануться російської лінії оборони, зазнають занадто багато втрат, і буде занадто важко її пробити", - каже старший науковий співробітник Інституту дослідження зовнішньої політики Роб Лі.

Президент Володимир Зеленський заявив, що західна техніка, наприклад танки та бронетехніка, має допомогти захистити життя українських військових.

Росія підготувала тисячі оборонних позицій від кордонів Росії до окупованого Криму, включаючи мінні поля, протитанкові рови, ряди бетонних барикад на кшталт "зуби дракона" та окопи.

Позиції зосереджені на стратегічно важливому півдні, де Київ може намагатися перерізати "сухопутний міст" з Росії до Криму та розколоти сили РФ.

Україна, яка тримає основну частину своїх сил на краях, і може спостерігати, куди Москва направляє війська, щоб зміцнити лінії оборони, і у відповідь завдати ударів у слабше захищених місцях, зокрема, на сході, кажуть аналітики.

"В Україні є вибір. Не може досягти стратегічної несподіванки, але докладе всіх зусиль, щоб досягти оперативної та тактичної несподіванки. Це буде камуфляж, обман, дезінформація, які ЗСУ досить успішно використали минулої осені", - каже старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень Бен Баррі.

Стратегія Москви на півдні - максимально послабити ЗСУ до того, як Київ зможе дістатися основної російської лінії оборони в 10-15 км.

За словами Лі, стратегія Москви на півдні спрямована на те, щоб максимально послабити ЗСУ до того, як Київ зможе дістатися основної російської лінії оборони, приблизно за 10-15 км.

За словами аналітиків, для військових операцій Україна створила 12 бронетанкових бригад, дев'ять із них навчені та оснащені на Заході. Бригада включає 35004000 військових. Україна під керівництвом МВС сформувала вісім штурмових бригад чисельністю 40 тис. осіб.

Військовий аналітик Конрад Музика каже, що поки що лише три з 12 бригад брали участь у бойових діях на південному сході.

Основні удари України пішли з Орєхова у Запорізькій області та Новосілок у Донецькій. Ці удари можуть свідчити, що українські генерали накинули оком на Токмак - окуповане місто в Запорізькій області, приблизно за 25 км від лінії фронту. Ще за 50 км Мелітополь. Обидва поселення сильно укріплені.

Поблизу Великої Новосілки Україна звільнила чотири села. ЗСУ пройшли на 6,5 км та захопили 90 кв км землі вздовж 100-кілометрової ділянки південної лінії фронту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни робили величезні ПОМИЛКИ" - морпіх США про підготовку ЗСУ, контрнаступ і перемогу України

"Спочатку у них все було гаразд. Моя головна стурбованість, що через п'ять-шість днів основної фази прогрес, схоже, зупинився. Імпульс, який українці створили у перші дні, фактично зник, і не знаємо чому", - каже Музика.

Контрнаступ ускладнюється нестачею в України авіації. Київ місяцями просив Захід винищувачі F-16, але до поставок залишилося ще кілька місяців.

Київ запровадив інформаційне мовчання для оперативної безпеки, ускладнюючи незалежні оцінки.

Військовий аналітик Джек Уотлінг написав, що поки рано говорити про успіх чи провал наступу.

"Найважливіші бої можуть статися приблизно за тиждень"

Контрнаступ ЗСУ триває другий тиждень. Його форма поступово прояснюється. Поки що жодна зі сторін не виділила резерви, і найважливіші бої можуть відбутися приблизно за тиждень. Про це пише The Economist.

Найуспішнішим виявився удар на донецькому напрямку. Україна використала сім бригад під Великою Новосілкою, щоб упродовж чотирьох днів звільнити близько 60 кв км території, каже Музика. Це включало низку сіл біля річки Мокрі Яли.

Такий прогрес контрастує з менш обнадійливими новинами на півдні та заході Запорізької області. Бої на напрямre Оріхово-Токмак важкі. Там Україна зазнала значних втрат бронетехніки та особового складу. На опублікованих Росією знімках видно, як німецькі танки Leopard та американські бронемашини Bradley опинилися на мінних полях та вражені артилерією.

Росія теж зазнає втрат. Путін заявив, що Росія втратила 54 танки під час українського наступу. Ця цифра значно перевищує оцінки з відкритих джерел.

Масштаби розгортання вздовж осі на Токмак та стратегічна роль міста як залізничного вузла та шлюзу для удару головною дорогою Росії до Криму, припускають, що тудою може піти головна атака. Але більшість дій ЗСУ поки що спрямовані на виявлення слабких місць російської лінії оборони, а не на прорив.

Коли побачимо, що до штурму приєднаються великі броньовані формування, зрозуміємо, що основна атака розпочалася

"Розпочався наступ, але не головний удар. Коли побачимо, що до штурму приєднаються великі броньовані формування, то зрозуміємо, що основна атака розпочалася", - каже генерал у відставці Бен Ходжес.

Вважається, що поки що Україна кинула на запорізький напрямок лише кілька бригад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Настала нова глава війни, яка може стати пасткою для Путіна" - Майкл Боцюрків

Ми не кинули основні сили. Росіяни теж. РФ встановлює глибокий захист. Безпосередній пріоритет України зменшення переваги росіян в артилерії шляхом ліквідації батарей далеким вогнем", каже джерело в українському генштабі.

Аналіз знімків NASA показує інтенсивну вогневу активність на півдні України. На фронті загинув генерал-майор Сергій Горячов, начальник штабу 35-ї загальновійськової армії Росії, перший російський генерал, який загинув за останній рік.

Російські авіаудари змушують Україну просувати дефіцитні системи ППО ближче до фронту. Потім ці системи можуть бути вражені російськими ударними дронами Lancet

Важливу роль відіграє авіація. Нині на Запорізькому напрямі її використовуєть більше, ніж було коли-небудь від початку війни. Особлива небезпека російські ударні вертольоти. Семюел Бендетт із аналітичного центру CNA пише, що російські військові блогери вихваляються новою тактикою - російські авіаудари змушують Україну присувати дефіцитні системи ППО ближче до лінії фронту. Потім ці системи можуть вражати російські ударні дрони Lancet.

Офіцер, який воює на північ від Бахмута, Денис Ярославський повідомляє про значне зростання використання там дронів. За його словами, окрім Lancet, здатних знищувати танки та артилерійські системи, російські війська купили значну кількість комерційних китайських дронів. Він упевнений, що Україна й надалі замикатиме кільце навколо Бахмута.

"Це важко, але ми постійно рухаємось. За тиждень у нас буде висота та місто як на долоні", - каже він.

Українські атаки на сході спрямовані на визначення російських позицій на місці, не даючи зміцнити їх.

Несподіваною змінною може стати ситуація на затоплених рівнинах Херсонщини. Підрив греблі Каховської ГЕС 6 червня спричинив гуманітарну катастрофу. Це також перекреслило українські плани там. Руйнування дозволило РФ відтягнути частину підрозділів з Херсонської області в Запорізьку - один із можливих мотивів для руйнування греблі.

Українські військові джерела натякають на операцію іншого типу. Повінь змила російську оборону на східному березі Дніпра, і це створило нові можливості.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Умови найкращі для обмеженої атаки з використанням швидкісних катерів та сил спеціального призначення", - каже одне джерело.

Супутникові дані свідчать, що Україна завдає потужних ударів по російським позиціям біля річки на Херсонщині.

Західні чиновники кажуть, що на папері в Україні є те, що потрібне для значного прогресу. Достатньо, щоб вразити російські сухопутні маршрути на шляху до Криму своїми ракетами. Російське судноплавство в Азовському морі теж в зоні дії крилатих протикорабельних ракет. Але також вони кажуть, що потрібна удача для українців та промахи для росіян.

Найбільший ризик, що українські сили потраплять в російські "вогневі вогнища" - ділянки, що прикриваються дронами та артилерією

Природа може зіграти роль. Упродовж більшої частини наступного тижня очікується дощ, який може призвести до затримки просування України, а також ускладнить повітряні операції та розвідку Росії. Найбільший ризик, кажуть чиновники, у тому, що українські сили потраплять до російських "вогневих вогнищ" - ділянок, що прикриваються російськими дронами та артилерією.

"Невдалий штурм України в Малій Токмачці оголює проблеми"

Росія мала 12 місяців, щоб підготувати оборонні позиції за підтримки переважаючої авіації. На кадрах, які почали розповсюджувати в російських соцмережах минулого тижня, показано те, що подано як серйозну військову поразку України на початку її контрнаступу. Про це пише The Guardian.

На рівній відкритій місцевості на південь від Запоріжжя близько 12 українських бронетранспортерів виявилися затиснутими, занадто близько один до одного біля мінного поля. На одному відео видно, як снаряди та ракети вибухають біля транспортних засобів. Зокрема, підбитий танк Leopard і машина Bradley. Видно, як солдати біжать крізь дим від однієї пошкодженої машини до іншої. Коли атака закінчилася, кілька українських військових загинули. Розбиті машини залишилися покинутими. Російські коментатори тріумфували.

Сторони дали суперечливі відомості, що сталося 7 червня за 4 км на південь від села Мала Токмачка. Москва перебільшує важливість бою, а Київ намагається применшити.

У рамках ширших зусиль у цьому районі лінії фронту 20 українських бронетранспортерів на чолі з двома машинами для розмінування поїхали на операцію з прориву, націлившись на височину, яку втримають російські війська. Незабаром колона зіткнулася з труднощами поряд із мінним полем, втративши більшу частину техніки.

За аналізом Deepstatemap, ЗСУ зробили дві окремі атаки. У першій дев'ять машин, у другій 11. Перша група натрапила на міни, які привернули увагу росіян. Друга була швидко виявлена російськими дронами розвідки і потрапила під сильний артилерійський вогонь.

Чотири Bradley з другої групи відправили, щоб допомогти вивести війська з місця, де ті були скуті. В результаті, російського вогню втрачено Leopard і чотири Bradley. Другий Leopard пошкоджено.

Незважаючи на спроби росіян показати масштабнішу невдачу українських сил у цьому районі, схоже, що більша частина відео, що з'явилися потім, показувала один і той же бій з різних ракурсів.

За словами старшого сержанта 47-ї української бригади Валерія Маркуса, причетного до бою, Росія сильно перебільшила втрати ЗСУ. Маркус сказав, що його бригада втратила п'ять солдатів, і завдала значно тяжчих втрат російській стороні.

"Нашим солдатам тяжко, але вони воюють. Вони звільняють нашу землю метр за метром", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мене били й піддавали тортурам, щоб лише визнав, що агент ЦРУ" - колишній полонений американець

Деталі невдалого штурму - важливі, бо розкривають проблеми, з якими стикається контрнаступ України. Професор Філліпс О'Браєн припустив, що таких втрат слід було очікувати через характер боїв.

Україна намагається зробити те, що не вдавалося ніколи раніше - вести широкомасштабний наступ із застосуванням бронетехніки без панування в небі проти противника, що окопався

"Зрозуміло, що операція триватиме певний час. Україна намагається зробити те, що не вдавалося ніколи раніше - вести широкомасштабний наступ із застосуванням бронетехніки без панування в небі проти противника, що окопався, і має великий запас оборонного озброєння. Багато переваг, які Україна змогла ефективно використати для уповільнення будь-якого просування РФ до черепаших темпів за останні півроку, тепер належать росіянам. Українцям доводиться миритися з тим, що зараз їм необхідно направити в атаку сили, зокрема, танки, БТРи та іншу техніку, і вони мають діяти в умовах, коли їм загрожує велика кількість різних систем ураження", - каже він.

Цю думку наголосили на брифінгу західні офіційні особи у середу. Там йшлося, що Україна зазнає значних втрат і повільно просувається до головної лінії оборони РФ. Вони сказали, що контрнаступ все ще перебуває в зародковому стані й включає форму бойових дій, небачену десятиліттями, оскільки ЗСУ змушені прокладати одиночні смуги бронетехнікою через міни та артилерію, прямуючи до основних російських оборонних споруд, які в деяких випадках можуть бути ще дуже далекі. - за 20 км.

У найближчі місяці, ймовірно, буде виснажлива та дорога війна

"Вразливість класичних одиночних проходів через мінні поля робить український арсенал дуже вразливим для атак. Найближчими місяцями, ймовірно, буде виснажлива і дорога війна. Росія загалом добре обороняється зі своїх добре підготовлених позицій і відступає на тактичні рубежі. Думка, що росіяни просто розтануть, а українці прорвуться прямо через їхню лінію оборони, була лише у найсміливіших мріях людей", - сказав один із чиновників.

На 13-му засіданні Рамштайн 15 червня союзники обговорили посилення ППО України, сказав міністр оборони США Ллойд Остін. "Завдяки їм Україна протистоїть атакам дронів та ракет. Говоримо про системи Patriot та NASAMS, які зберігають українцям життя", - заявив він.