США передають Україні зброю, яку Зеленський просив у перші дні війни – Кулеба

США передають Україні зброю, яку Зеленський просив у перші дні війни – Кулеба

Новий пакет військової допомоги для України від Америки передбачає передачу системи протиповітряної оборони Patriot.

Таке озброєння президент Володимир Зеленський просив ще в перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Facebook 21 грудня.

"Це був довгий шлях, і саме президент Зеленський довів його до результату. Україна невдовзі отримає першу батарею цих надсучасних комплексів, а це абсолютно новий рівень захисту неба. Ще важливіше це рішення Байдена (президента США Джо Байдена. Gazeta.ua) відкриває двері для інших "Патріотів", написав Кулеба.

За його словами, шлях до цього рішення почався ще торік. Першим у квітні 2021 року публічно закликав США надати комплекс Patriot керівник Офіса президента Андрій Єрмак, каже Кулеба.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Пам'ятаю, як тоді скептично поставилися до цього заклику, але ми вірили та працювали на всіх рівнях. Пам'ятаю, як в листопаді-грудні 2021 року порушував це питання на переговорах", написав він.

Додав, що в перші дні великої війни українська влада на чолі із президентом знову переконувала американських партнерів у необхідності цих систем для України.

"Вже наприкінці листопада ми знову активізували цю розмову. Зокрема, коли я перебував на міністерській зустрічі НАТО, то відверто сказав, що приїхав за трансформаторами та "Патріотами". І ось уже фінальний акорд, грудень..." написав Кулеба.

Кулеба переконаний, що передача Україні Patriot це "ще одна стратегічна поразка Росії, яка втратить важелі для залякування і терору".

21 грудня Володимир Зеленський прибув до Сполучених Штатів Америки, а держсекретар країни Ентоні Блінкен оголосив про надання нового пакета безпекової допомоги Україні на майже $1,85 млрд, який вперше включатиме зенітні ракетні комплекси Patriot.

Patriot це далекобійна зброя, яка може вражати свої аеробалістичні цілі на відстані до 150 км. Ці комплекси на певних напрямках могли б допомогти відігнати російську авіацію якомога далі від наших кордонів, а саме бомбардувальники ТУ-22М3 чи екіпажі тактичної авіації ворога, пояснив речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

Читайте також: