США виділили Польщі два мільярди доларів на закупівлю зброї

Два мільярди доларів на закупівлю зброї
Два мільярди доларів на закупівлю зброї

У Державному департаменті США повідомили, що США надали Польщі кредит у розмірі 2 млрд доларів на закупівлю сучасної зброї.

"Польща є вірним союзником США, і ця угода ще більше зміцнить східний фланг НАТО", - заявили в американському відомстві.

Прямі кредити в рамках Foreign Military Financing є інструментом співпраці у сфері безпеки, зарезервованим для деяких партнерів США. Кредитні кошти сприятимуть військовій модернізації Польщі, яка має велике значення для східного флангу НАТО.

Нагадаємо, що раніше Польща придбала у США винищувачі п'ятого покоління F-35, зенітні ракетні комплекси Patriot і основні бойові танки Abrams. Також у 2022 році Варшава планує купити близько 500 американських реактивних систем залпового вогню HIMARS.

Крім того, Польща активно співпрацює в оборонній сфері з Південною Кореєю: раніше Варшава і Сеул підписали контракт на постачання легких винищувачів FA-50, танків К2 і самохідних гаубиць К9.

Слід зазначити, що Варшава виділяє на оборону чотири відсотки свого ВВП, що є найвищим показником в Північноатлантичному альянсі.

Нова техніка замінить у польських збройних силах застарілі зразки, які були передані Україні.

Джерело: УНІАН

Читайте також