"У Росії закінчуються боєприпаси?" - The Economist

Матеріал у британському діловому виданні The Economist

"Дозвольте мені сказати Путіну те, що його власні генерали та міністри, мабуть, надто бояться сказати. Росія стикається з критичною нестачею артилерійських боєприпасів", - заявив 14 грудня адмірал, сер Тоні Радакін, начальник британського штабу оборони.

Десять днів тому Авріл Хейнс, висока співробітниця американської розвідки, висловила аналогічну думку.

За нинішніх темпів використання Росія зможе підтримувати "справні" боєприпаси для ствольної та реактивної артилерії лише до початку 2023 року

Західні офіційні особи вже кілька місяців говорять про брак боєприпасів у Росії. У вересні говорили, що РФ звернулася до Північної Кореї за поповненням. У листопаді міністр оборони США Ллойд Остін говорив про "значний дефіцит". На брифінгу 12 грудня високий представник американського міністерства оборони заявив, що за нинішніх темпів використання Росія зможе підтримувати "повністю справні" боєприпаси для ствольної та реактивної артилерії лише до початку 2023 року.

Інші не згодні. 9 грудня полковник Марго Гросберг, голова естонської військової розвідки, заявила, що Росія має близько 10 млн снарядів і можливість виробляти ще 3,4 млн протягом року. За його словами, за максимальної скорострільності влітку на Донбасі Росія використала близько 20 тис. снарядів на день, а це означає, що країна має достатньо боєприпасів, "щоб воювати як мінімум ще рік, якщо не довше". У недавньому інтерв'ю The Economist генерал Валерій Залужний попередив, що Росія готується до нового весняного наступу, який може включати ще один напад на Київ.

"Боєприпаси готуються. Не дуже хороша річ, але все таки", - сказав генерал Залужний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вдарили по найбільш захищеному ядерному об'єкту РФ" - Валерій Рябих

Є кілька можливих пояснень цих відмінностям в оцінках. По-перше, різниця в типі боєприпасів, що підраховуються. Підрахунок "повністю справних" боєприпасів в Америці може оцінювати боєприпаси за терміном придатності, що минув, ті, які належним чином зберігалися і не потребують ремонту перед використанням, припускає Майкл Кофман з аналітичного центру CNA. За його словами, підрахунок Естонії, ймовірно, включає ширший спектр снарядів, які можуть бути ненадійними чи небезпечними, хоч і не обов'язково неефективними.

Російські боєприпаси часто зберігаються в поганих умовах і набагато довше, ніж в арміях країн НАТО. Якщо вірити Пентагону, Росія стріляє деякими снарядами, зробленими на початку 1980-х.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія програє, але не захоче підписувати жодної мирної угоди" Валентин Краснопьоров

"Ви заряджаєте боєприпаси, схрещуєте пальці та сподіваєтеся, що вони вистрілять", - сказав представник американського міністерства оборони.

Також неясно, скільки боєприпасів Росія втратила та отримала за десять місяців війни. Швидкість їхнього витрачання можна досить точно розрахувати. Але підрахувати, скільки РФ втратила внаслідок ракетного обстрілу українських складів, які були особливо ефективні влітку, трохи складніше. Особливо важко визначити швидкість, із якою Москва може поповнювати ці запаси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перемога наступного року оптимістична перспектива" Конрад Музика

Деякі показники, такі як виробництво сталі, підказують. Але і вони можуть ввести в оману. У вересні Джек Уотлінг з Королівського інституту об'єднаних озброєнь RUSI пояснив, що раніше оцінки російського артилерійського виробництва, зроблені в червні, були завищені. Американська та британська розвідки кажуть, що темпи виробництва вибухівки в Росії дуже обмежені.

Окрім виробництва снарядів, Росія може їх імпортувати. За словами західних офіційних осіб, Білорусь дала велику кількість боєприпасів зі своїх запасів радянських часів. Але багато з цього, ймовірно, буде нижчим за номінальні потреби. У своєму виступі адмірал Радакін звинуватив КНДР у "контрабанді артилерійських снарядів до Росії". Але, за словами Хейнса, зараз ця контрабанда не суттєва.

Якщо нестача боєприпасів така гостра, як деякі стверджують, російська армія не буде в змозі зробити великомасштабний наступ, що вимагає снарядів

Інтенсивність артилерійських обстрілів зі сторони Росії знизилася після літніх інтенсивних артилерійських обстрілів. Теоретично, якщо нестача боєприпасів така гостра, як деякі стверджують, швидкість використання росіянами артилерії має ще більше впасти найближчими місяцями. У такому разі, за винятком несподіваного сплеску виробництва чи щедрих поставок, російська армія не зможе розпочати великомасштабний наступ, що вимагає снарядів. Його передбачає генерал Залужний.

Але Вільям Оуен, колишній військовий, а нині редактор журналу "Військова стратегія", застерігає від райдужних розрахунків. Навіть якщо деякі російські снаряди не працюють, багато з них спрацює.

"Ви ніколи не помилитеся, якщо припустите, що росіяни мають боєприпаси, які їм потрібні. Думати інакше абсолютно безглуздо і небезпечно", - каже він.

Переклад Gazeta.ua

Читайте також: