Україна просить США та партнерів активізувати підготовку пілотів для F-16 – Politico

Україна просить США та партнерів активізувати підготовку пілотів для F-16 – Politico

Українські посадовці звертаються до США та інших країн з проханням активізувати підготовку пілотів для винищувачів F-16. Вони зазначають, що нинішня програма недостатньо випускає льотчиків, які зможуть керувати цими винищувачами, які незабаром планують передати Україні. Про це повідомляє Politico.

Україна заявляє про необхідність навчання 30 пілотів у США. Однак адміністрація Байдена повідомила, що може прийняти максимум 12 пілотів-стажерів, так як недостатньо місць.

Подібна проблема з наявними місцями для навчання існує і в Данії та Румунії.

Україна офіційно звернулася до США з проханням навчити додаткову кількість пілотів на базі Національної гвардії в Арізоні. Американські законодавці також тискнули адміністрацію, щоб вона затвердила додаткове навчання.

Проте США повідомили, що є черга для підготовки пілотів на F-16 і не можуть порушити свої зобов'язання перед іншими країнами.

За словами речниці ВПС США, до кінця вересня Національна гвардія планує підготувати 12 українських пілотів в Арізоні. Навчальний центр в Данії також має обмежені можливості і готується до закриття в листопаді. Третя програма, розташована в Румунії і виконуватиметься підрядниками, ще не запущена.

За інформацією колишнього чиновника Міноборони, до кінця року очікується, що 20 українських пілотів F-16 завершать навчання, що становитиме половину від 40 пілотів, необхідних для управління повною ескадрильєю з 20 літаків.

Перша група українських пілотів вже закінчила навчання на F-16 у США. Згідно з інформацією надзвичайного і повноважного посла України у Румунії Ігора Прокопчука, у Румунії майже все готово для початку тренування українських пілотів.

Читайте також: