Український морський коридор витримав: атаки РФ не зупинили роботу портів

Морські порти України не зупинились під час атак РФ
Морські порти України не зупинились під час атак РФ

Морські порти України продовжують працювати незважаючи на російські атаки

Російські атаки на порти України не спричинили зупинки "Українського морського коридору". Наразі порти працюють у звичному режимі і на підходах до них знаходяться 85 суден, - заявив заступник міністра розвитку громад та територій Тимур Ткаченко.

За його словами, політика ворога і обстріли не впливають на роботу "морського коридору". Проте, невідомо, що можуть призвести наступні атаки та які будуть наслідки. Водночас, порівняно з минулим роком, відбувається зростання обсягів експорту.

"Росіяни не здаються у своїх спробах припинити роботу "морського коридору". Їхня головна мета - повністю зупинити експорт і таким чином вражати на нашу економіку. Всесвітній ринок почуває наслідки цих атак, оскільки ми постачаємо своє зерно до різних країн. Ситуація з атаками на цивільні судна залишається напруженою", - заступник міністра підкреслив.

Згідно з даними, у жовтні цього року обсяг експорту "морським коридором" досяг 2,1 млн тонн, з яких 1,5 млн тонн становлять зернові. На порівняння, за весь жовтень 2022 року було експортовано 1,9 млн тонн через чорноморські порти, з яких 1,4 млн тонн становили зернові. Всього до українських портів направляються 85 суден.

Заступник міністра зазначив, що критичні об'єкти інфраструктури морських портів захищені інженерними спорудами. Зокрема, це підхідні канали, причали, трансформаторні підстанції, будівлі та дизель-генераторні установки. Об'єкти портів також оснащені боновими загородженнями за рекомендацією Генштабу ЗСУ, що запобігає розвідці ворожих дронів.

Також використовуються габіони та залізобетонні блоки для захисту енергетичної інфраструктури портів, що унеможливлює досягнення цілей ворожих дронів. Однак, за шляхом використання ракет, ворог все ж може завдати шкоди.

"Тому ми потребуємо комплексного підходу до забезпечення безпеки людей та інфраструктури. Потрібне посилення протиповітряної оборони за допомогою наших партнерів", - підкреслив Ткаченко.

Читайте також