Укрпошта безплатно роздасть LED-лампи: коли приходити і що мати при собі

Укрпошта безплатно роздасть LED-лампи: коли приходити і що мати при собі

Обмін ламп розжарювання на світлодіодні у відділеннях Укрпошти розпочнеться наприкінці січня.

На першому етапі планують замінити 15 млн ламп, повідомила пресслужба Укрпошти.

Бета-тест програми з обміну LED-ламп відбудеться у шести регіонах, а потім запуститься по всій країні. Українці матимуть змогу обміняти п'ять ламп розжарювання на світлодіодні двох типів цоколю Е27 та Е14.

Фінансувати проєкт будуть коштом Європейського Союзу.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Обмін проводиться виключно на справні лампи розжарювання. Якщо людина вдома виявить, що отримані LED-лампи не працюють, їх можна замінити на інші діодні.

"Такий обмін можна здійснити один раз, повертати несправні лампи потрібно в пакуванні від виробника. Без упаковки обмін не здійснюється", йдеться в повідомленні.

Скористатися програмою обміну лам можуть лише громадянам віком від 18 років.

Що для цього потрібно:

подати електронну заявку через застосунок "Дія", таким чином замовивши собі лампи; прийти у відділення Укрпошти протягом п'яти діб після отримання підтвердження; з собою треба мати паспорт, ідентифікаційний код та справні лампи розжарювання; якщо людина не має можливості замовити лампи через "Дію", вона має прийти до "Укрпошти" та за наявності ламп обміняти їх у відділенні.

Заміна 50 млн ламп допоможе щомісяця економити величезну кількість електроенергії. Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн пояснила, що економія становитиме 1 гігават*год електроенергії, що відповідає обсягам генерації однієї атомної електростанції.

Але для того, щоб досягти такої економії, доведеться створити логістику, за якої енергоефективну лампу отримає кожен, хто її потребує. Йдеться і про приватний сектор, багатоквартирні будинки, школи, лікарні тощо.

Читайте також: