В Україні різко зменшується кількість пенсіонерів

В Україні різко зменшується кількість пенсіонерів

Україна втрачає пенсіонерів зі стрімкістю. Після останньої пенсійної реформи 2017 року їх кількість зменшилась на 2 млн осіб. Це стало наслідком скорочення населення через війну, окупацію і міграцію, а також ускладнених умов отримання пенсії. Нові правила не виконують всі, тому частина 60-річних не має статусу пенсіонера.

Україна щорічно збільшує вимоги до стажу на 12 місяців з 2017 року. Пенсійний вік прив'язаний до стажу. Цього року необхідно мати щонайменше 31 рік стажу. У 2028 році ця вимога зросте до 35 років. Ті, хто не відповідає цим умовам, змушені продовжувати працювати до 63 чи 65 років.

За даними ПФУ, в Україні у 2020 році було 11,2 млн пенсіонерів, у 2021 році їх кількість зменшилась до менше 11 млн, а вже до 2024 року становить 10,1 млн.

У 2017 році в Україні було близько 12 млн пенсіонерів. Тепер кількість отримувачів пенсій зменшилась на 2 млн осіб.

На порталі ПФУ можна пройти верифікацію та отримати доступ до своєї пенсійної справи за допомогою BankID свого банку. Там можна переглянути свій стаж, рік виходу на пенсію і орієнтовний розмір майбутньої пенсії. Для виходу на пенсію до 60 років потрібно мати щонайменше 35 років стажу.

Якщо ви не маєте достатньо стажу, є два варіанти: працювати довше або докупити стаж. Якщо купляти стаж до досягнення пенсійного віку, то кожен місяць коштує 22% мінімальної зарплати, що зараз становить 1760 грн. Якщо купувати стаж великими партіями, то кожен місяць коштує вже 3520 грн.

Уряд планує провести пенсійну реформу. Її вже презентували прем'єру, але публічна презентація може відбутися пізніше. Реформа не передбачає зміни пенсійного віку, але необхідність підвищення пенсійного віку виникла давно.

"Якби зараз почали говорити про підвищення пенсійного віку, не змогли б здійснити жодну реформу. Поки зростають вимоги до стажу до 2028 року, пенсійний вік можна не змінювати. Це щедрий "подарунок" від уряду Гройсмана. Вони прив'язали стаж до пенсійного віку і відклали підвищення вимог. Тепер, коли один механізм вже працює, немає потреби використовувати інший, більш жорсткий", - розповів посадовець.

У майбутньому можливість отримання пенсії залежить від того, які внески ви сплачуєте. Від цього залежить, чи зможуть пенсіонери отримувати пенсії у майбутньому. Гроші в Пенсійному фонді заробляють багато людей, які зараз працюють, і в майбутньому їх утримуватиме молодше покоління, коли вони самі стануть пенсіонерами.

Джерело: OBOZ.UA

Читайте також: